~Jom turun berat badan cara jimat, selamat & mudah!~

Wednesday, April 1, 2009

>>Bingkisan Buat Kak Ai..<<


Sebenornyeee aku nak komen kat entry ko yang ni

http://aizahkaman.blogspot.com/2009/04/transformasi.html

panjang sangat kang..jadi aku terus le buat entry khas untuk ko Kak Ai..sebenornyee aku sayu bile membaca kisah ko tu..lagi2 bile ko ckp pasal anak-anak..aku nangis bile baca sbb..aku tersentuh..sbb..aku terus terfikir..apa akan jadi pada anak2 klu kita tak mampu??? bak omputih ckp..try to put others shoes to your feet..jadi aku pun cuba le fikir kalau aku berada di tempat orang lain..berat mata memandang berat lagi bahu memikul..masa aku tulis entry ni jam menunjukkan pukul 11:06pm..laki aku tgh tido..bior le dia tido kejap..bukan nyee bird tu leh terbang pun..hahahaha...bile aku baca entry ko tu..ko kata nak niaga..aku mmg sokong 100% klu org nak niaga ni..sbb 9/10 rezeki dtg nye dari meniaga..sbb aku pun meniaga..aku dulu niaga mcm2..tolong mak aku jual cucur udang..pisang goreng..nasi campur..lps tu org dengki..tutuppp..lsp tu niaga kain lak..modal besar kecik..tapi aku x pernah serik..sbb aku rasa..itu cabang aku..lagi2 bile aku dh kawen..kene merantau lak tempat org dgn xde keje..bile dh ade anak bru keje..aku di uji dgn keje yg basic RM300 jeee..keje marketing..lps tu senior aku lak curi klien2 aku..aku benti..sbb aku serik nk keje..lps tu bile nk keje balik x dapat2 sbb pngalaman xde..skrg aku buat Home-Cake sambil jaga anak2 aku..wpun pendapatan x seberapa tapi aku dpt le tambah ape yg patut..dan beli ape yg aku nak..dan aku happy sbb hasil usaha aku..dan skrg aku planning nak buka kedai makan..

So kat sini ko tanya..ko mampu atau tidak??? Aku kata ko MAMPU!!!..Jgn fikir ko tak sihat, ko lemah Kak Ai..Ko kuat sebab anak-anak & suami ko!! Macam aku le..aku nak berniage je..mula laaa org ckp lagi2 family terutama Mak Abah aku "macamana anak2 ko..sape nk jaga kang..modal lagi..kan cari keje elok" Aku ckp.."Aku cari keje x dapat2..anak-anak aku bukan penghalang..yang penghalang nyee akuuuu!!"..betul tak..klu kita x mula kita tak tau..anak2 kite kecik tak tau ape..diorg tau "mama, nak biskut..", "mama, nak susu"..betul tak..sayu lak bile terus terkenang ank2..hermmm..kita sbg ibu, kita le yg paling rapat dgn anak..sbb bile kita tetiba je kita susah hati..trus anak2 yg ade dlm otak..adehhh nak nangis lak aku..sbb diorg kecik lagi..

Bile Niaga Takut Gagal???..gagal tu le satu kejayaan akan bermula..bile kita gagal, kita jadi kuat, kita tambah pengalaman..baru leh berjaya..mn leh kita mula je terus jadi kaya..tul tak..yang penting usaha..doa & tawakal..ni aku ckp kat diri aku gak ni..


Masa aku mula2 buat CAKE ni..aku jual online..aku pakai modal aku sendiri yang aku kumpul..mizi ckp kat aku.."leh jual ke???"..aku kata "kita tengok le camne ne, klu x leh nk buat cmne"..sbb aku ckp cm tu..sbb kata2 org yg rapat dgn aku buat aku patah semangat..tapi aku teruskn gak..sambil jg anak2 aku..aku sgt penat dgn jg ank2 aku tiem siang..lps tu aku buat kek org order tgh2 malam..bg anak2 aku tido dulu..time tido lak bgun 2-3 kali buat susu...pagi esok bgun awal pagi..aku niat dlm hati, Ya Allah aku buat semua ni kerana rezeki yg halal utk anak2 & suami ku..Alhamdulillah..selepas sorg order..ade dua org lagi...lps tu..ade 3 org..& seterusnyee..

Bisnes ni satu je Kak Ai..bile org dh kenal ko..orang akan sebut pasal ko..bila orang sebut..ramai lagi yang kenal..bile ramai lagi yang kenal..ramai lagi yang tahu..sepanjang perjalanan tu le kene tabah harungi mcm2..kdg2 kita lupa diri..kdg2 ujian dtg mcm2..kdg2 tup tup..rezeki dtg mencurah2..Allah Maha Adil..Allah bagi ujian untuk kita tidak lupakan kan-Nya..bila kita ingat Dia, Dia akan bagi kebahagaian yang berlipat ganda dr kesusahan yang di bagi..Aku bersyukur sgt sbb walaupun ko x sihat tapi ko bahagia bersama anak2, dapat suami yg memahami, family yg loving..dan ko pun sentiasa happy jeee..dan ko pun bersyukur dgn semua tu..Allah Adil kan?? aku sgt bangga dgn ketabahan ko..

Jadi ini le pendapat aku kalau ko nak berniaga..klu nak berniaga kene komitment..tapi disebabkan ko keje..stil lagi byk peluang yang ade..selagi leh keje, aku advise keje..jgn tinggalkn terus keje melainkan betul2 ko benti ko leh survive family ko..yang penting..USAHA..

1) Ko leh niage online
- ko boleh gunakan minat ko utk buat bisnes..cth ko kan suke beli tudung ekin tuu..mcm aku,..aku suka masak..ko try niaga tudung..AJ lak make-up artist..leh make-up ko..ko jadi tokey ko jd model..bile org tengok, lawa org akan beli..Minat org ni lain2..ade yg suke kaler itam..ade yg suke kaler terang..variasikan gaya tudung tu..mesti org nk beli..sbb modal pun kecik..ko try dulu beli sekodi..ko jual kat blog/forum..lagi2laaa ko kwn ramai..lagi senang..lagi time nk dekat raya ni..sure ade yg beli..sbb e-shop skrg ni mmg laku je..ko rolling modal balik..untung ko simpan le..bile niaga ok baru leh tambah..mmg org ramai jual online..tapi tak semestinye sorng buka kedai satu dunia pegi kedai tu jeeee..betul tak..x pun ko buat variasi leee..bile dh ok jual lain lak..campur2..kerongsang ke..kain ke..bukan aje leh jual kat online..satu blok kenanga kooooo pun leh jual..tapi yg penting org tgk lain dr yg lain..lagi2 ayat ko power..mmg sesuai niaga..sbb berniaga ni..ayat mesti power..bukan..suleeerrrr...hehehehe..

2) Niaga pakai lori
- Abg kaman bleh bw lori kn..ko tau lori yg putih tu tak..yang tertutup tu..hujung mggu ke psr mlm ke ape kata jual cendol dgn laksa ke..pakai lori..cari tapak pasar malam ke..tak pun tapak2 tepi jalan..modal nyee laksa dgn cendol jeee..sbb org malaysia ni aku rs tu lee favret utama mealnyee pun..takyah nk modal2 beli kusi meja..cuma modal tetap perkakas bekas air, bekas kuah laksa plastic2 aje, straw dll..dan lori tuu..kalau lori tu aku rasa ko blh sewa/beli atau refinance keta ambik lori..itu aku xtau cmne le..maybe abg kaman bawa lori dia tau cmne nk dptkan..& modal harian utk cendol & laksa je..mula2 jgn jual byk sgt..test market cmne..Aku bg idea ni sbb aku tgk kat tempat aku ni ade sorang buat cm tu..bygkn dia niage cendol dgn laksa je..pakai lori cmtu..xyh sewa kedai2 haaaa..parking tepi jalan..cari mana yg sesuai tempat..jual..ambik ko..Tong Tempat Air yang besar tu..paling besar..habis hari2..mula2 dulu org main beli aje bungkus..skrg dh ok..dah ade khemah dh..jadi org leh mkn sekali..x pun kt psr mlm buat mcm tu gak..sediakan tmpt utk org mkn..open le 1 meja pn ok..mn tau ade yg nk makan situ kn..utk lebih selamat ambik lesen penjaja..ambik suntikan untuk meniaga..lps tu leh ko buat promotion gak..leh ambik order utk mn2 kenduri ke, majlis nk cendol ke laksa ke..ko buat leee..skrg kan pesen cm tu..open2 house kan..ms jual tu letak papan tanda no phone sekali kat lori..senang org contact..ko keje pun leh ko buat..abg kaman niaga..sbb ko ckp abg kaman nk try keje lain kan..yang penting kene teruskn aje..mula2 mmg susah..try pelan2..

3) Cth le bile ko dah start dua2 bisnes kat atas kan..bilaa dh ok ko leh gabung dua2 diatas tu sekali (sungguh tamak aku ni hahahahahaha)..niaga dua2..ko niaga tudung pakai on9..abg kaman niaga cendol laksa..ko masak..leh dok umah..kdg2 ikut gi abg kaman niaga ke..klu x ikut..layan order dr tenet..smbil layan2 ank..hehehe...bisnes sendiri ni itu je le..kerja yang berterusan..tapi stil leh dgn ank2..dan yang nikmatnyee..rezeki yg ko dapat hasil usaha ko & somi ko..mmg puas..lagi2 anak2..tu psl anak2 punca rezeki..

MODAL tu memang payah..skrg ni bank2 pun pyh bagi modal lagipun interest tinggi..lg economy meleset..bagi aku niaga makan skrg ok sbb makan org cari..aku nak niaga makan ni pun aku try bank tapi mcm2..kene niaga setahun baru leh minta laaa..itu ini..lepas tu TEKUN lak..aku tanya..kene niaga 3-4bulan..tapi blh kalau dh niaga sebulan..diorg akan consider..ko just bg sebut harga & info2 lain yg simple..ape yg ko nk tambah utk beli brg..so aku rasa better TEKUN kot..kalau MARA lagi laaa hampeh..boleh x pegawai MARA sendiri ckp kat aku..MARA nyee prosedur lagi leceh..orang MARA ckp sendiri tu & aku dgr pengalaman peniaga minta MARA pun mcm tu gak....tu lee pasal byk org kita pinjam Along Bukit Betuntung..haha..psl ni leee..tak pun kalau ade family member yang rapat..leh bg pinjam sikit2 untuk tampung modal..tapi Alhamdulillah setelah dikira2 aku leh le niaga pakai modal sendiri..aku cut cost mn yg tak perlu..cth asset2 besar mcm dapur, display makan..aku sewa dulu..so modal utk beli brg2 tu dh blh cut..& aku leh beli brg2 yg lain yg perlu..bile akaun dh ok..aku blh trus beli..

So inilee idea aku yg leh aku kongsi leeee..banyak lagi aku nk cite..tapi kang org kata aku over lak..kang org kata aku mcm bagussss!! Tapi aku x peduli lee..sbb aku nak kongsi & tolong kan..aku doakan ko sentiasa dimurahkan rezeki..di berikan kesihatan yang baik..Jangan le serabutkan fikiran ko..sbb rezeki tu ade dimana2..kita yg kene korek punca rezeki tu..nawaitu yang penting..semangat..cri punca semnagat ko..iaitu anak2 dan suami..lagi satu apa2pun kene mulakan dgn mengingati Allah dulu..aku ckp ni pun untuk diri aku..sbb akupun bukannyee byk pengalaman dgn bnda2 ni sume..aku dpt kongsi ape yg aku tau & yg prnah aku alami & dgn ape yg org lain ckp kat aku, aku cerita...Yang penting JGN PATAH SEMANGAT..

Ok Kak Ai....jam dah 12.33am haaa..dah Khamis mlm jumaat..hehehe..LuV U Kocok.Sr!!

p.s: "Hey birdie..birdie...where are youuu!!" hahahahaha..


9 comments:

♥ Eda ♥ said...

bravo herdajohan..semangat ini yg kita maukan...hehe..ko ni leh jadi kaunselor berhemah la..lenkali aku de poblem refer kat ko jela... :)

*HeRdA* said...

Eda>>hehehe..tu le mak aku suh aku keje..aku nak kawen gataiii...klu x aku dh jd pakar motivasi..hakkktuiiii..kat ank2 leh le..hahaha..

MUMMY ILA said...

aku setuju dgn apa yg ko cuba bingkiskan.. aku rasa cam nak terbungkus baca bingkisan yg panjang ni tp semuanya FAKTA.

aku pun tgh mencuba mencari jalan utk make $$$.. hehe

el said...

weiii tu biz cendol/laksa tu aku pyaaaa..bila aku dah tua nti...kahhhhhhhhhhh
aku pun minat niaga mknan ni...cm ko kta..niaga pki van/lori tu..kat mn2 leh jual..tmbh2 kat penang (gurney, qbay, seagate) kahhhhh..skrg x bleh lg..anak kecik..tgu depa besar...hahahahaha...

Bibu said...

ye..aku setuju..nila de pakar motivasi yg kite cari..aku pon walopon dah agak selesa ngan keje aku skang..aku pon masih berusaha untuk cari base untuk side income..kalo takat beli bende2 mahal tapi aku tak gunakan untuk sesuatu yg boleh jana pendapatan mmg tidak bijak disitu..maka aku telah cari platform/marketing area di sekolah anak2 dan tempat aku tinggal aku..takpe bersusah dulu senang kemudian citer hehehe..(sori over panjang plak komeng..kaaaah)

ai said...

HUWAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!

SESUNGGUNYA AKU AMAT-AMAT TERHARU...KAU SEMAKIN MAMBAKARKAN SEMANGAT AKU YG BERKOBAR-KOBAR NI.

MEMANG AKU ADE NIAT NK NIAGA TUDUNG + PERFUME ONLINE. PEHTU AKU NK BISNESS BLOGSTARZ..MMG IDEA KAU NI LEH DIPERGUNA PAKAI. AKU MAKIN BERKOBAR2 NI KOCOK! TERHARU LAGI..HUHUHU..NANGIS2 SAMBIL GELAK2 AKU BACA KOMEN PANJANG SEDEPA KAU NI.

MEKASIH BEBANYAKKKKKKKKKKK..TQ SO MUCH... I LEBIU KOCOK!! MUAHHHHHHHH

~TERIMA KASIH GAK PADA KENGKAWAN YG AMIK BERAT PASAL AKU..AI LEBIU ALL!!

aTan and JuLies @ aYu said...

Tul tue kata2 mu kak... mostly skang memang ramai tgh cari side Income sebab ekonomi tak menentu.. Harga barang makin naik.. gaji naik takat mana ajer....

nasz said...

aku lak yg semangat baca kata2 semangat ko her. blh jd pakar motivasi nih...

btl tu kan, keja ape pon bermula dgn diri kita!!

fazilzura said...

YEEE BRAVO AGEN KU.. semangat yg x pudar.. bagus2... cm aku jgk la .
kalau ikut kan sume nye x leh beli, tp kalau nak save2 tu smp bile.. salah 1 sebab jgk aku tuko2 keje.. wakakak cz gaji pak ajil kecik, lg pun lelaki kene la keje tetap.. bior aku yg tuko2.. di smping tu jgk aku wat business MAKJUN ANGGUN BISTARI ( perancang kehamilan).. leps ni ko leh arrr jd agen terhebat ku di sanaaaaaa.. aku pun memula cm x confident, tp bile ramai yg tegur psl bdn aku, tu yg aku berani tu.. bg aku bior aku rs dulu.. dh ternyata bagus and POWER.. baru la promoteeee.. baikk punyee..

* xleh tahan tu pangil birdie..wakaka