~Jom turun berat badan cara jimat, selamat & mudah!~

Monday, December 29, 2008

Tag Tahun Baru..

"The rules are simple. Use Google Image to search the answers to the questions below. Then you must choose a picture in the first page of the results, and post it as your answer. After that tagged 5 people."

1) Next year i'm..

2) I really want to go to...

3) My favourite place


4) My favourite thing..

5) May Fav Drink


6) My fav food


7) My fav color..

8) I live in..



9) I was born in..


10) A nikcname i had..

11) My College Major..


12) My Bad Habit..


13) My Hobby..



14) I Wish..





Tag to:-
1) Eda
2) Sya
3) Kak Ai
4) Yies
5) Zie

Salam Maal Hijrah buat semua!!

"Ya Allah, seketika di akhir tahun ini InsyaAllah muncul tahun baru yg ceria. engkau muliakan & sayangi pembaca ucapan ini, ampuni dosanya, berkati keluarganya, sihatkan tubuh badannya, limpahkan rezekinya, jauhkan drpd fitnah & penganiayaan & penghinaan,
bahagiakan hidupnya, suburkan benih keimanan dgn penuh kasih sayang
serta taqwa tanpa keraguan-Mu. Amin Ya Rabbal A'lamin"

SELAMAT MENYAMBUT MAAL HIJRAH 1430

Saturday, December 27, 2008

Dah ade pokok..





Hehehe..dulu dok umat tingkat 4..x dapat nak tanam menanam..kali ni dh boleh tanam tanam..alhamdulillah..inilaa hobi aku yang terkini suka gardening lak..tapi mizi dh sound awal2 jgn tanam byk pokok sgt..nti umah mcm taman negara..hehe..tak kira laaa..nak tanam gak..baru redup..
jom kawan kalau pi penang singgah le umah aku yer..

Cepuk..Cepuk..Main Air..






Ni laaa telatah anak2 aku main air..aduh punya laaa sonok mcm mandi kat kolam renang besar..Yang best tu sampai bersin2 ank2 aku..happy je tgk ank2 dpn mata main sama2..cepat masa berlalu..dulu diorg main air ketuban dlm pewot..hahaha..bila dh 'waterbroke'..hehehe..skrg dia main air depan mata lak..Aiman..Airel..mama papa sayang sgt!!..
Jadi anak2 yang soleh yer..

Pinky Cuppies



Ni order terbaru..Customer tetap aku yg skrg dh jadi kawan..Thanks a lot to Mizan yg slalu repeat order..Wedding Cuppies ni diorder untuk perkahwinan cousinnye di Sg Petani..Al-kisah masa nak kuar hantar cuppies ni..aku dah masukkan barang2 dalam bonet keta..Mizi lak nak tutup bonet sambil borak2 dgn jiran sebelah..lps tu tanya aku "ma dah abis letak semua"..aku jawab dah terus dia tutup..tup tup dia jerit.."alaaa kunci keta dlm bonet!!"..aduhhhh..aku rs mcm nk menjerit pn ada tp aku tahan aje..just ngeluh..Jam dh pukul 10am..janji dgn mizan nk dtg pukul 10.30am..auhai..aku dh cuak..barang2 dh dlm bonet..satu hal lak, tmpt tarik bonet kat depan lak rosak, tpaksa guna kunci keta..kunci lak t'tggal dlm bonet..aiyayyyy..lps tu mizi bersusah payah buka sit blkg..nasib leh buka sit klu x..mati kutu aku sbb order org dh lambat..Alhamdulillah dgn kesabaran & tanpa leteran aku hehe, mizi dpt gak ambik kunci keta..berpeluh2 dia..Nasib smpi kenduri org x ramai lagi & dh boleh setting cuppies..
seronok bila semua suka tgk cuppies tu..
Anyway Alhamdulliah atas apa yang terjadi & apa yg aku dapat..
semoga Allah memberkati rezeki yg aku & family perolehi..

Friday, December 26, 2008

Jom Gelak!


video

Sonok aku tengok anak omputih ni gelak..comey lak tu..anak sape ni eh?..hehehe..macam org besar je dia gelak..inilaa dia anak2..


video

Ni lak kembar 4..gelak ramai2..same lak tu pesen gelak nyee..comey sungguh laaaa..geram tul aku..muka bulat lak tu..ish..ish..

Sape malas lipat baju?!

video

Aku ingat lagi masa dok umah lama..Mizi tunjukkan aku video ni supaya aku x yah susah2 nak lipat baju dah..dia kata "kesian mama nak kene lipat baju manual"..(kalau dh ade jual mesin lipat baju jenama Sony dah lama aku suh laki aku beli)..1st time aku tengok video ni memang sangat menarik..kelakor pun ade apatah lg bila dgr background music tu..hahahah..bila tgk betul2 lagi menyusahkan aku ade..nak mencari kotak lak kat belakang tong sampah besar Giant satu hal..nak mengukur/memotong satu hal..kang bila dah buat ank2 aku buat pondok2..lagi satu hal..haha..jadi ibu2 sekalian tanggungjawab kita lipat baju secara manual je le..lebih afdalllll...hehehehe..tapi apa salahnye nak cuba kan..mn tau senang lak keje korang..tapi lps tu simpan le mesin tu betul dalam almari ke, bwh katil ke..kang ade yang buat jadi pondok2..
Selamat Mencuba!

Wednesday, December 24, 2008

Masa aku kecik cinonet..



Ini dia ngupenyeee aku masa kocik..meh aku nak tag budak2 ni lak..
mcmn ngupe diorg masa kecik..jom sengih ramai2..

Tag to:-

EDA Ausie, SYA, NAS & ZIE Brunei

Yang lain2 tu..tag le sesame sendiri sape cepat dia dapat lew..

Tuesday, December 23, 2008

Makan Ketam








Selepas kenduri besar..atuk aku belanja makan ketam ramai2 kat restoran "Anjung Ketam" kat labuan..perhhh..restoran tu lak kat atas laut..dgn ombak lak kuat masa tu..punya le bedebar2 time makan..tapi disebabkan ada ketam kat depan mata..perut kene isi dulu..aku ni allergic ketam..tapi malam tu aku bantaikan aje makan ketam..rugi x makan ketam fresh woooo..kebetulan malam tu sepupu aku nye birthday jadi buat le surprise kat dia..bayangkan malam tu aje, cukup le family kitaorg aje mkn kat situ..abis semua ketam kami balun..bukan aje ketam..ikan bakar pun kami lahap gak..aduh..sakan tul..tapi kitaorg happy sgt sebab kumpul ramai2..ank2 aku jenuh di kepung oleh pakcik2nya takut jatuh dalam laut..haha..lps tu kitaorg kene lak balik cepat sbb air laut dah naik..ombak dah kuat..maklumlaa laut lepas kan..Alhamdulillah..

Kek Kawen Sponsor




Sempena perkahwinan untie aku kat labuan..aku sponsor dia kek 3 tier..tengah org dok sonok joget lambak, poco2, karaoke..aku dok dalam umah mengerjakan kek ni..hehe..takpelaaa..janji siap..maklumlaa semua family
aku tau aku dh pandai buat kek..jadi buat le..risau gak aku takut kek jatuh tapi Alhamdulillah semua selamat..


Sesape minat nak order..
Bakes-With-Love.Blogspot.com

Labuan Wedding

Aku & Cousin2 sebelah arwah ayah aku

Abang aku & Airel..

Aku & Sis In Law..

Aku buat kek ni..hehe..


Kawan lama aku..Zalin..


Aku & Cousin2 ku..


11.12.2008..sempena birthday aku..hehe..aku & family fly ke Labuan tempat tumpah darahku..mizi kata "thn ni..hadiah hari jadi gi labuan"..hehe..Adik mak aku yang bongsu kawen, jadi kitaorg satu family ramai2 fly ke labuan..kenduri start pada 12hb Dis (Nikah), 13hb Dis (Berinai) & 14th Dis (kenduri besar)..perhhh punyalaa penat..sbb kenduri kat sana mmg besar dan sebulan sebelum kenduri dh mula sibuk sedia macam2..masak lak sendiri gotong royong satu kampung..sgt seronok..kebetulan lak kali ni aku balik berempat..dah lama aku x balik..semua seronok tengok aku & family balik bawa cucu cicit..hehe..Aiman cicit sulong & Airel cicit ke-2 dlm family sebelah mak aku..meriah le bila tengok telatah anak2 aku yang lasak ni..Untie aku a.k.a adik mak aku ni setahun muda dari aku..jadi dia laa anak yang bongsu kawen..kitaorg memang rapat sejak kecik sbb membesar bersama..bila aje sah akad nikah air mata aku terus mengalir sbb akhirnya dia selamat menjadi hak org lain..seluruh family menangis happy..dah lama x buat kenduri besar..Alhamdulillah semua selamat..kesian aku tengok mak aku kepenatan ya amat menguruskan semua hal..2 bulan sebelum kenduri dia dh ada kat sana urus semua hal..arwah nenek aku dah lama meninggal..mak aku lak anak yang sulong..seronok sangat semua berkumpul kecuali adik lelaki aku x dapat join sbb kat dalam kapal atas laut..kesian dia..anyway..aku amat merindui saat2 macam ni..aku doakan semoga Allah akan kekalkan kebahagiaan ini..amin..

Pizza Mama Herda



Ni dia "pizza Mama Herda" nyam2..amacam terliurrr tak..aku buat pizza ni masa BBQ kat labuan baru2 ni..seronoknye pizza aku menjadi rebutan family aku..sempat gak kat sana buka kelas baking utk untie2 aku..hahaha..ok disebabkan korang terliurrrr..aku x le kedekut nak bagi resepi nyee..ok jom try test..


Bahan Doh:-

  • 1) 500gm High Protein Flour
  • 2) 1 sudu teh Bread Improver (boleh didapati di kedai bahan bakeri)
  • 3) 1 sudu teh Baking Powder
  • 4) 1/2 paket Mauripan Yis 5) Sedikit Garam & Gula
  • 6) 1 sudu Marjerin
  • 7) 1 biji telur
  • 8) Air Sejuk (ikut adunan doh)

Campurkan kesemua bahan 1-5. Gaul sebati. Pastikan yis & garam tidak diletakkan sekali. Masukkan marjerin gaul sebati kemudian telur. Dan akhir sekali masukkan air sejuk dan gaul sehingga menjadi doh dan boleh di bentukkan. Rehatkan selama 10 minit biar kembang dan uli lagi. Rehatkan sekali lagi sehingga kembang. Akhir sekali bentukkan doh ikut saiz anda untuk meletakkan inti pizza.


Bahan Inti:-


  • 1) Daging Cincang (Ramly)
  • 2) 3 ulas bawang puting 1 buku bawang besar di cincang
  • 3) 1/2 tin besar tomato puri
  • 4) sos cili
  • 5) mix vegetables
  • 6) cendawan butang (di hiris)
  • 7) garam & gula
  • 8) cheese cheddar & mozarella
  • 9) 1 tin nenas (potong dadu)
Tumis bawang putih & bawang besar. Masukkan bahan 3 & 4 . Tumis hingga masak. Masukkan daging gaul hingga masak. masuk bahan 5 & 6 hingga masak. masukkan garam & gula. Sapu tomato puri di atas doh hingga rata. Letakkan inti pizza mengikut saiz doh. Taburkan kepingan nenas, cheese. Bakar pada suhu 200c dlm masa 20minit. Jika tidak masak tambah masa & suhu.