~Jom turun berat badan cara jimat, selamat & mudah!~

Sunday, August 30, 2009

~" BEAUTIFUL BABY SEARCH CONTEST "Looking for Beautiful Prince and Princess"~


Mommy_Zara

1st Prize: 1 printed tshirt(ur bb pic on it) +1 magnetic + 1 keychain + 1Mag baby poster
2nd Prize: 1 Magnetic+ 1 Mag baby Poster+1 keychain
3rd Prize
:1 keychain & Mag baby Poster
Mystery gift for number: 9 & 19


syarat2 utk join contest ni:
1. jd follower Mommy_Zara
2. sila add banner di atas pada sidebar..

3. buat special entry utk contest ini dan sertakn sekali
satu picture baby uols yg comey! dan satu picture baby bersama mommy atau daddy! kedua2 gambar akan diambil markah..
4. sile nyatakan skali nama baby dan umur baby.

tips
: gambar baby comey dgn aksi bersahaja tp masih mengekalkan kecomelannya mungkin menjadi pilihan juri
5 sila nyatakan bila gambar diambil.

6. link kn blog Mommy_Zara . sila tinggalkn comment bila dh siapkn entry k...



K..inilaaa picnyeeee...


Airel Iskandar Bin Tarmizi
2 tahun 2 bulan

Gambar pertama diambil masa Airel berumur 6 bulan..masa ni buat outdoor photoshoot..mmg susah nak ambil gambar anak2 masa tu sbb masih kecik lagi..Airel lak tgh meragam..thanks to Moon & Hubby dari photog ambik shoot yang best masa tu..masa tu airel suka isap jari..tengah syok dia isap semua jari dia..hehe..Moon trus snap..lps tu Airel jeling..hehehe..2nd pic lak masa ni gi outing dgn family..sambil tunggu papa mama snap pic mama dgn airel..masa ni dia xnak kene snap..dia xnak kene pegang..nak lepas..bile mama tgk balik pic ni dia jelir lidah dia..dgn baju basah kene air liur dia..hehehe..

Friday, August 21, 2009

>>Haaaa..kalau balik kampung pakai?<<<


video

Video ni aku tujukan pada semua kawan2..Aku nak minta maaf diatas ketelanjuran kata, bahasa, tingkah laku..Selamat Berpuasa..Maaf Zahir Batin..Semoga Ramadhan kita diberkati..Aminn..

>>Malam Per-1 Ramadhan<<

Fadhilat Solat Tarawih pada Bulan Ramadhan... ...Malam Per-1...

Keluar dosa-dosa orang mukmin pada malam pertama sepertimana ia baru dilahirkan, mendapat keampunan dari Allah swt..

Thursday, August 20, 2009

>>Talam Lapis..Bagi Perabis...<




Sebenornyee tgh boring..lps tu kebetulan aku dh beli bahan2 nak niaga kuih talam utk puasa kang..aku apa lagi..buat le setalam..sj le nk mkn2..kali ni buat Talam Lapis lak..haha..tp biasenyeee kome nengok ateee nyee warna putih merah kan..ini teman buat warna ikut suke ati teman..dh tggal separuh dh teman bedal..dah slogannyee "talam lapis bagi perabis"..amacam lawo ke idak..ewahhh...


>>Aku Dapat...Special Prize<<


Hehehe..kali ke-2 masuk contest..kali ke-2 gak dapat hadiah..ewahh bunyi 'up' ajeeeee..haktuiiii...hehe..terima kasih le Intan..aku dapat special prize..x sia2 aku mendukung anak aku di bwh matahari terik di atas titi...hehehe..Ni contest pasal adegan bersama baby..ewah2..aku apa lagi masuk le..lps tu..terkejut Mama Tisya bg msg kt chatbox dok ucap tahniah..hehehe...mekasih Mama Tisya yer...

1st SPECIAL PRIZE
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
MAMA HERDA
sebenornye bukan aku yang menang temapt pertama..tapi aku dapat special prize...haa ni laa pemenangnyeee..

1st PN. IZAN

2nd PN. YATIECHOMEYL


3rd PN. WATIE a.k.a MUMMYAEESH

2nd Special Prize..PN. AZLIN a.k.a MOMMA MIA



Tahniah pada semua..tahniah pada yang bertanding!!


>>Tudung Baru..Dompet Baru..Gedik Sungguh..<<



Sebnornyeee aku dh lama cari tudung style2 cm gini..lps tu Mummy bg le satu blog..punye le aku terkejut..dia dh buka e-kedai jual tudung..tudung yg aku cri selama ni..hehe..dh order dh pun x sampai je lagi..tp disebabkn aku tak sabor aku gi le cari kat pekan umah aku ni..aleh2 jumpa le sehelai..itu pun aku selongkar2..hahaha..sbb aku nk tgk le sesuweiii ke aku pakai tudung cenggini...hehehe..tak sabornyeee nk tunggu tudung dari Mummy..haaaa lps tu hadiah yang di tunggu-tunggu ms aku dapat 3rd prize gambor romantik tu...ni laaa dieeee..Dompet Anna Sui..ewahhhh..mmg hajat di hati nk tuko dompet..Alhamdulillah dpt dompet freeeeeeeee..Mekasih MAMA TISYA!!! Muahhhhh...





>>Riang Ria Raya Contest<<

Ya rabbi...ya ampun..contest le lagi..maklumleee mak2 zmn sekarang ni mmg banyak koleksi gambor yang bukan2..hahaha..aku gi le blog CIK MIN..tgk le blog dia..dia masuk contest ni..aku apa lagi buka koleksi tahun2 lepas..haaaa jumpaaaaa pun..hehehe..Penganjur contest ni ialah YANMIE kebetulan nama anak kita sama yanmie oiiiii..mmg le ank2 kita tak kisah..hahahaha..
SILA IKUT ARAHAN DIBAWAH:-


1. ADD BLOG Yanmie di bloglist anda dan sila follow blog wokey barulah entitle
>>udahhh..<<

2. Upload banner Contest kat Sidebar korang

>>udahhh..<<<

3. Buat satu entry khas berkenaan Riang Ria Raya Contest
>>udahhh...<<


4. Hanya 1 gambar sahaja yg layak untuk dipertandingkan
>>dah pilih..baik punyaaaaaa...<<


5. Sila ambil gambar RIANG RIA RAYA korang dan buat Entry Khas di Blog korang menggunakan tajuk
Riang Ria Raya Contest

6. Sekiranya dah siap, sila beritahu di ruangan komen ini sahaja, bersama link entry korang supaya senang nak buat spot cek...

>>
okay...dah...pilihlah akuuuuu...ewahhh...<<

7. Pemenang akan dipilih berdasarkan gambar yg MENARIK dan UNIK

>>ini leee yang menarik dan unik tu...hehehe<<

Gambor ni masa raya tahun 2006..Aku raya kat kampung aku kat L.A..a.k.a LABUAN le..hehehehe..ape yang menarik gambor ni..yang menarik nyeeee..tengok le haaa kalau beraya dgn senonoh x leh ke???..hahaha..masa ni satu family datuk nenek mak bapak abang kakak adik makcik pakcik anak pinak cucu cicit gi round kampung beraya..masa ni kt rumah nenek sedara aku..bayangkan..tak berdisplinnyeee leeee..nasib aku takde dlm pic ni..maklumlee ms tu Aiman aku kecik lagi..jadi aku taknak le tunjukkan sikap ketidakwarasan aku pada dia..hahah..jadi aku tukang tgkap gambor..bayangkan le..turun aje dr rumah nenek sedara aku tu..aku kuarkan kamera..aku suh le berdisplin bersusun le kan..ambik ko huru hara mcm tak pernah nampak kamera..sume dok melompat mengangkang..yang kelakornyee dgn datok aku pun join..tapi "Nasib baik tok muka ko kene cover dgn tangan...tak de le org dok nampak ni haaaa..takpe tok..si along yg cover muka ko tok pun muka dia kene cover...hahah padan muka ko along..ko cover muke org muka ko kene cover balik.." hahaha..yg ade dlm pic ni sepupu2 aku..yg baju oren peach tu abg aku..yang baju melayu putih adik aku yg single lagi..haha..yg pakai selendang makcik aku..yg kene cover muka tu..atuk aku le siapa lagi...hahahaha..meriah sungguh le..sbb berkumpul2..kitaorg kalau berkumpul mmg mcm ni..tak kira le tua muda..mmg sporting abis!!!! dgn atuk2 aku satu kepala..ni blum termasuk makcik pakcik lagi ni..tahun ni raya L.A...tak sabor nyeeeeee..tetibe lak lagu raya Aishah kuar dlm t.v ni haaaa adehhhh...mengalir air mata aku..rindu lak kt family..

Yanmie..aku pun naik flight 16hb...ko ke mana lak????


8. Kontes ini bermula dari hari nie 18.08.09 sehingga 01.09.09, tak nak buat lama2 coz 16hb dh duk dlm flight...hehehe


9.Hadiah utk pemenang adalah....seperti di bawah...
jeng...jeng....

Taarrrraaaaaaaaa...xyah rahsiah2...
Banyak banyak batang..batang ape yang buruk dan sedap?????? Korang jangan nak muntah okay...jan nak pura-puraaaaaaa..
macam aku tak tau apa yg korang pikir tuuuuu...
Hahahahahahaha...

(sedapnyeeee..dah lama x mkn "Kuih Batang Buruk"...kuih occayyyyyy...)

Tuesday, August 18, 2009

>>Buang le toksik badan tuuuu..best wooo..<<


>>STICKY MODE<<

Hehehe..nak cite le kan..sambil tu pomot2 le gak kan..yer le..tipu le kalau tak pomot sekali..meh nak cite..pasal toksik badan ni..korang pernah rasa tak perut tu mcm tak selesa aje..berangin aje..nak berak pun susah..badan x sedap..mcm ade je le yg x puas hati bak kata aku.."x puas berak leeeee"..hehehe..haaaa ni aku nk kenalkan satu produk..yang membantu dalam membuang toksik-toksik jahat dlm perut tu..meh tengok gambor ni dulu..

Inilaaa rupe toksik dlm usus perut kita..yang x dapat dihadamkan. Dah tepu kat dinding usus tu haaaaa..

Sebelum aku kenalkan produk ni meh nak cite sikit le..kenapa bahayanyee toksik dalam perut..nak tau??? ia akan memberi kesan kepada kesihatan kita ni..blh menyebabkan obesiti @ kegemukan, kolestrol tinggi, diabetes, asthma, metabolisma rendah, kanser, alzheimer, hepatitis, hipotiroid, artitis reumatoid, alergi, anemia pernisius, buasir dll..aku bukan le nak menakut2kan..tapi dari perut le datangnyeee puncanyaa penyakit..sbb kat situ le makanan yang kita makan di proses
..tak kira le badan korang slim cam model ke..gemuk ke..size S, M, L, XL, XXL, XXXL ke..toksik tetap ade..
Sabda Rasulullah SAW ada mengatakan..


“Sumber dari penyakit adalah perut. Perut adalah gudang penyakit, dan berpuasa itu adalah ubat”. (H.R. Muslim)

Sempena bulan Ramadhan yang mulia nak tiba ni..Alhamdulillah..kita dapat menjaga kesihatan kita..jadi sambil2 tu leh le kita buang toksik dalam perut kita ni..dan produk inilah yang aku gunakan..

INTE-CLEANSE DCL



• Digunakan secara tradisional untuk membersih dan membina usus, melawaskan pembuangan najis, melegakan sembelit, menurunkan berat badan (obesity), stress, metabolisma rendah, penghadaman dan paras hormon rendah.

• Inte-Cleanse berfungsi membersihkan usus dengan mengeluarkan sisa-sisa najis yang tertinggal didalam usus besar walaupun sesaorang itu mampu membuang air besar mengikut kekerapan biasa (sekali / dua kali sehari).

• Pengambilan Inte-Cleanse sebaiknya 2 biji sebelah pagi dan 2 biji sebelah malam. Jangan melebihi 4 kapsul. Digalakkan meminum air kosong sebanyak termampu kerana proses pembersihan memerlukan banyak air.

• Kesannya bermula selepas 7 – 8 jam pengambilan. Akan kerap ke tandas, 3, 4, atau 5 kali dalam masa 24 jam. Jika lebih dari itu bermakna terdapat banyak toksid didalam colon. Jangan bimbang, itu kesan tindakan biasa.

• Pengambilan Inte-Cleanse tidak menyebabkan perut memulas dan tidak terlalu mencirit sehingga tidak sempat ke tandas. Resanya seperti biasa dan lancar.

• Inte-Cleanse mengeluarkan lemak di dalam usus dan dapat membantu menurunkan berat badan. Menurunkan berat badan bukanlah fungsi utama pengambilan Inte-Cleanse.

• Pengambilan Inte-Clanse untuk 5 hari sahaja dan ulang pengambilan, selepas 3 atau 6 bulan sekali.

Bahan Kandungan :-

- Radix Rheum Palmatum, Folium Cassia Acutifolia, Folium Aloe Barbadensis Extract, Radix Aucklandia Lappa, Radix Scutellaria Baicalensis, Rhizoma Alisma Orientalis (Sam.) Juzep

Terus terang aku cakap le..aku bab2 makan ubat2 nak bagi kurus ke apa ke..bab2 sakit perut perut memulas memang aku akan elakkan..lagi2 bab2 kalau air bancuhan..memang meloyakan tekak aku dan lepas tu aku mesti xnak ambik..TAPI!!!! Selepas aku gunakan Inte-cleanse ni buat pertama kali..aku ambik 2 biji aje sekali..nk try test le..mula2 le ni sbb takut kang perut sakit lak..Alhamdulillah..perut sakit biase aje..mcm sakit perut tanda2 nak gi 'melabur' le..lps tu dlm sehari tu aku buang ade le 3-4 kali sehari..xde le tercirit..tapi aku rasa lega le..perut rasa selesa..makan pun x le mcm selalu rasa mcm ade yang x kena ajeeee..lepas aku makan Inte-cleanse ni Alhamdulillah..perut tu cam ringan le..dan ade customer aku ni badan dia naik..lps tu byk jerawat..dia komplen le dia mcm x selesa dgn bdn dia..dia sendiri dtg kat aku nak beli inte-cleanse ni pdhal aku x kenalkan pun produk ni..dia kata kwn dia ckp elok produk ni..kwn dia kenalkan aku..kebetulan dia dok satu taman dgn aku..aku lak jual..
aku ckp..sblum nk mkn ubat2 lain..jamu ape ke benda..makan ini dulu..bagi buang toksik dlm badan dulu..lps tu dlm seminggu aku sms le tanye dia cmne..nk tau dia jwb ape!!! "Best le herda asyik membuang ajeeeeee"..itu tndenyee badan dia seronok..dia selesa..aku seronok dengar dia happy..baru le aku suggest dia produk2 DCL yang lain...lagi2 le sekarang ni kan mcm2 penyakit..kan elok mencegah sebelum kene..


Oleh itu..sempena bulan Ramadhan yang mulia ini..aku nak buat promosi..bagi sesiapa yang nak beli..harganya ialah...

RM48 (20 Kapsul X 500mg = 2 pek)
Percuma POS EKSPRESS!!!!!

Tak Percaya??? Tak Percaya sudahhhhhhhh!!!...
Aku buat promosi sepanjang bulan Ramadhan ni!!!!!

MARI!! MARI!! MARI!!
JAGA KESIHATAN ANDA!!!

UNTUK PROMOSI LAIN..LAYARI..

http://kedai-mama-herda.blogspot.com
http://kedai-mama-herda.blogspot.com
http://kedai-mama-herda.blogspot.com
http://kedai-mama-herda.blogspot.com

Banyak lagi produk2 berkualiti dari DCL!!!
Halal, Bersih...Asyikkk!!!!!



Monday, August 17, 2009

>>Terima Kasih Teman..Terima Kasih Cinta..<<


Buat teman-temanku yang tercinta..


Alhamdulillah..Aku nak ucapkan terima kasih buat semua teman2 yg mendoakan kesejahteraan dan memberi sokongan kpd aku utk lebih kuat menghadapi ujian Allah..Aku bersyukur, ujian yang aku hadapi ni hanyalah ujian kecil..berbanding dgn kesusahan yg di hadapi oleh org lain..perkara2 macam ni membuatkan aku insaf..membuatkan aku sentisa beringat atas Kebesaran Ilahi..sesungguhnya apa yang terjadi adalah datang dari Allah..dan kepada-Nya juga kita akan kembali..kita tidak akan dapat menghalang takdir Allah..kita semua Insan yang lemah..sekali kita rebah tidak semestinya akan jatuh tersungkur..kekuatan Iman dalam jiwa yang membuatkan kita sentiasa beringat dan syukur atas kurniaan-Nya..Allah itu Maha Adil..setiap yang terjadi ada hikmahnya..
Sebelum ni aku diuji dgn kehilangan seorang ayah ketika aku masih tidak tahu apa itu erti hidup..ketika itu aku berumur 5 tahun..dan ketika itu usia ayah ku masih muda..dan ibuku kehilangan suami tercintanya di saat anak2 masih kecil..tapi aku tahu apa itu erti kehilangan..hanya abang & ibu tempat bermanja..aku tahu ibu kesunyian tapi dia menyembunyikannya..tapi aku bersyukur..disebalik kehilangan itu, pengorbanan ibu & keluarga ku amat besar..kegigihan dia membesarkan aku dan abangku membuatkn aku lebih tabah..disebalik itu, aku masih sedih kerana tiada kasih syg seorang ayah..dan ibuku kesepian tiada cinta untuk dikongsi..
Alhamdulillah ibu ku diketemukan penganti ayahku..dan aku bersyukur ibuku bahagia..dia seorang yang bertanggung jawab..dan mengambil berat..kesedihan yang aku alami dibalas oleh Allah dgn kurniaan rahmat yang tidak ternilai..dan sehingga kini kasih sayang itu tetap utuh..
Dan kini aku bersyukur dgn perkahwinan ku..jodohku dgn seorang yang penyayang dan bertanggung jawab..pengorbanan yang tidak ternilai diberikan..dan kurniaan cahaya mata yang sihat dan comel..selepas itu aku diuji dgn ujian yang aku hadapi baru-baru ini..'Asthma' ku datang kembali..setelah sekian lama aku tak mengalaminya..dan penyakit inilah yg meragut nyawa ayahku..ketiga-tiga org yang aku sayangi juga tidak sihat..anak2 ku demam panas..dan suamiku pula msuk wad..apatah lagi dgn kes kematian mengejut yang berlaku sekarang membuatkan aku lebih risau..jiwa ku mula memberontak..aku seakan tidak dapat menerima semua yang terjadi..aku jd lemah..Ya Allah, aku rskan berat bahuku memikul..mcm2 perkara yang bermain dlm otak..aku menangis..tiba2 aku sedar..rintihan, rayuan aku seakan menyalahkan kebesaran Allah..astagfirullahalazim..aku trus berdoa semoga Allah berikan aku kekuatan..Aku redha..aku kuatkan semangat ku melawan kesakitan yg aku alami..prnh satu mlm, aku rasa nk pitam sbb asthma ku menyerang..tapi aku kuatkan juga..sbb ms tu ank2 ku demam..disebalik ujian itu..aku perolehi hikmah yang besar..Teman2ku memebri sokongan diiringi doa..kesedihanku dikongsi oleh semua teman2 yang memahami..sesungguhnya, kedukaan itu bukan untuk diratap..kedukaan itu mendekatkan aku dengan Allah..kesedihan itu membuatkan aku lebih kuat untuk menghadapi masa depan..membuatkan aku sedar, bukan aku shj yg mengalaminya..ada org yang lebih berduka dari aku..
Sekarang, Alhamdulillah..kesihatan anak2 ku sudah pulih..begitu juga suamiku walaupun dia masih lagi kurang sihat..aku bersyukur..inilah 'amaran' dari Allah..setiap bnda yang terjadi bukanlah ujian semata-mata tapi peringatan pada kita untuk sentiasa bersyukur, redha dan taat kepada-Nya..
Langit yang cerah pasti akan mendung..Hujan yang datang pasti akan reda..setiap gelak ketawa, ada air mata akan jatuh..dan tangisan itu bukan petanda buruk..tapi tanda syukur atas limpah kurniaan-Nya..

Terima Kasih Teman..Terima Kasih Cinta..

Aku sayang kalian..



Saturday, August 15, 2009

~Bingkisan buat suamiku...~


Aku bersyukur..
Kerana engkau suamiku..
Aku redha..
Kerana engkau suamiku..
Aku gembira..
Kerana engkau suamiku..
Aku tabah..
Kerana engkau suamiku..
Aku tenang..
Kerana engkau suamiku..
Aku menangis..
Kerana engkau suamiku..
Aku bangga..
Kerana engkau suamiku..

Tabahkan hatimu..
Wahai suamiku..
Kuatkan semangatmu..
Wahai suamiku..
Ampuni dosaku..
Wahai suamiku..
Restui aku..
Wahai suamiku..
Peluk aku..
Wahai suamiku..
Kucup aku..
Wahai suamiku..
Cintai aku selamanya..
Wahai suamiku..
dan aku juga Cinta...

Bingkisan buat suamiku..Tarmizi Bin Mohd Said..



>>Alhamdulillah..<<


Aku dgn aiman sggah "mamak" sblum gi hospital pekene teh tarik & roti canai...Aiman masa ni xde mood..






Aiman tak berenggang dgn mizi masa kat Hospital..


Ermmm..hari ni aku gi hospital utk tgk Mizi..Aku bawa Aiman..Airel aku tinggalkan kat pengasuh..spjg mlm semalam aku x dpt tido..sampai rumah je smlm..aku menangis..lps tu aku ok..then aku nangis balik..terima kasih buat sume teman yg memberi nasihat dan sokongan pd aku.."AKU AKAN MENJADI LEBIH KUAT DEMI SUAMI DAN ANAK2 AKU"..fikiran aku x tentu arah..mcm2 andaian aku buat..apa harus aku buat selepas ni..mana lagi kekuatan aku harus cari untuk tenangkan hati aku..siapa aku nak cari untuk pujuk hati aku kalau sesuatu yang buruk terjadi.."Ya Allah..dugaan-Mu ini membuat kan aku tabah..membuatkan aku insaf atas apa yg telah aku lakukan..Aku bersyukur aku hamba-Mu yang terpilih untuk menempuh ujian-Mu ini..Astagfirullahalazim........" Mizi hari ni ok..tapi dia kata perut still sakit..Doc x dapat pastikan apa penyakitnya..dah 2 kali buat Ultrasound stil doc kata normal..Xray, blood test pn normal..tapi...Mizi stil sakit perut..lepas tu..doc bagi discharge..Alhamdulillah..hari ni dia dh kuar wad..sampai umah...Mizi stil sakit perut..tp dia taknak bgtau..dia pegang2 perut..masa aku tulis entry ni dia tgh rehat kat bwh sambil tgk t.v..aku kat atas..Aku tau dia tgh tahan sakit..sekali-sekala aku dgr dia muntah..dan..setiap kali itu juga aku menangis..Ya Allah..sekali sekala aku turun bawah tanya dia macamana..lps tu aku naik balik..aku taknak dia tau aku menangis.. Tadi aku gi hospital dgn Aiman..Aiman seronok sgt nak jumpa papa dia..spjg jalan dia senyap aje..kalau tak dia byk bertanya..akuje yg byk borak..lps tu aku tanya.."Aiman, nk gi mn ni"..dia jawab "Nak gi jumpa papa le"..lps tu dia senyap balik..bila sampai dalam wad..dia nmpk Mizi dia terus lari peluk papa dia..baru laa dia ceria.............. Aiman le paling rapat dgn Mizi..dari kecik Mizi mmg manjakan Aiman..lagi2 org ramai ckp Aiman ikut muka mizi..smlm, ms aku, Aiman dan airel kt umah..mizi kt wad..setiap kali aku tengok muka anak2 aku..hati aku terus tersentuh..Air mata aku tahan..diorg masih kecik lagi..x faham lagi erti hidup............ Mggu depan Mizi akan buat further check-up...Harap2 xde apa yg serius jadi.....

Friday, August 14, 2009

>>Please Allah..make me strong enough...<<

Entry ni pasti membuatkan aku menangis..Ya Allah..tabahkan hatiku..kuatkan semangat ku..Dah banyak hari aku x niaga sebab kesihatan anak2 aku merungsingkan aku..dan Hari ni..aku jadi tak tentu arah..My hubby..My love..kene admit wad untuk medical check up..dalam 2-3 minggu dia kene sakit perut dan muntah2..sebenarnye tak tau sbb apa..aku dh suruh dia gi cek..tapi dia taknak..mmg Mizi jenis tak suke nk gi jumpa doktor..hari ni aku paksa gak dia pergi..tu pn sbb malam tadi dia takleh tido dr mlm samapi ke subuh sbb sakit perut..Alhamdulillah anak2 aku dah sihat dr demam..Ya Allah..banyak ujian telah aku hadapi..tapi aku bersyukur, engkau berikan aku kekuatan untuk mengharungi semua ni.. Aku temankan mizi gi hospital utk cek-up..bila turn jumpa doktor..doktor pun tanya mcm2..lepas tu doktor pandang aku..doc tu kata maybe Jaundis (Penyakit Kuning)..tapi tak tau gak..ada kemungkinan takut sakit buah pinggang..atau batu karang..so doc tu pun ckp kt aku.. "saya masukkan dia dalam wad ye..utk cek-up..boleh yer".. Ya Allah, masa tu mcm2 perkara dlm otak aku..air mata aku nak mengalir tapi aku tahan..mizi diam aje..Aiman Airel xde masa tu aku hantar ke pengasuh..lepas tu doktor suh mizi ikut nurse utk admit wad..buat x-ray, scan, ambik darah..aku pun temankan mizi naik atas masuk wad..lepas tu nurse dtg balik utk bw gi x-ray..aku temankan gak..bayangkan le..ms tu aku sedih sgt..hati aku tak tenteram..aku nak menangis tapi aku tahan gak..mizi diam aje..dia just ulang2 ckp dia tak sakit sgt dh..aku trus ckp.. "papa jgn mcm tu..papa kene cek gak..nanti melarat lagi teruk" dia diam.lepas tu aku tak dpt tahan lg sedih aku ..aku minta diri nk gi toilet..sampai aje toilet..aku nangis..aku nangis puas2..dlm hati aku berdoa..supaya aku kuat smngat..supaya x jd apa2 yg serius kt mizi..trus muka anak2 aku mjelma dlm otak..lepas tu aku lap muka..aku istigfar..tenangkn diri..aku kuar..tp aku still x dpt tahan air mata..aku pura2 gosok mata..mizi masuk dlm x-ray room..ambik darah..buat ultrasound..aku dok luar tggu..bila dia kuar..aku tnye doc ckp ape..dia ckp doc x dpt pastikn lagi..x nmpk lg..nk kene cek balik esok sblum makan.. ms tu dh nk pukul 4pm..aku mnta izin balik dulu sbb nk ambik ank2 aku..aku salam mizi..cium tgn..dia naik atas masuk wad balik..sepanjang perjalanan balik..hujan..dlm keta aku nangis..pasang radio tetibe ade ceramah dlm radio..ustaz tu ckp "setiap kesusahan, akan ade kesenagan selepas tu..kene tabah hadapi semua..ujian dtg dari Allah"..kebetulan lak..aku pn rs tenang..then Azan Asar dlm radio kuar..aku pun stop nangis..tp dlm hati aku trus berdoa.. Sampai umah lepas ambik anak2 aku..Aiman tanya..

Aiman: "Ma, papa mana?"

Mama: "Papa takde..dia sakit..kene dok hospital"

aku tak dpt tahan aku nangis..aku tunjuk gambar Mizi kt atas katil wad..aku kene terus terang sbb Aiman jenis yg suke nk tau cerita..selagi aku tak beritahu..dia akan tanya..walaupun aku ckp mizi kerja..dia kana tanya lagi bila mizi balik..

Aiman: "oooo..papa keje kat hospital yer..papa sakit yer..dia takleh balik..mama jgn risau yer"
Ya Allah..aku bertambah hiba..aku peluk Aiman..dia senyum aje..takpelaaa dia x faham lagi..


Lepas tu aku sms mizi..aku ckp aiman tanya dia..mizi suh bgtau mizi keje..lps tu aku tnye dia camne..dia bru lps makan..dan...masih rasa sakit lagi...Ya Allah..jgn le jadi apa yg serius kat dia..kuatkan le semangat aku..tabahkan le jiwa aku..Astagfirullahalazim..




>>Award..<<


Thanks a lot to dear INTAN..aku baru kenal si comel lotey ni..hehe..anyway intan..apa persamaan kita??? heheh..kite nye blog template same!!!!! hahaha..so for others yg klik kami nye blog..jgn konfius..hahaha..sory Intan..sis just letak dis award..sis bg award ni pd semua yg mengenali..tak mengenali pun sis bagi..hehe..cuz rite now..im not in mood to make a full entry becoz........

baca entry di atas..


Thursday, August 13, 2009

>>ADA CONTEST!!!!<<



Hai kawan-kawan..nak menang 3G's Iphone..haaa apa lagi ade contest ni..jom join..bukan aku yg nak bagi..tapi EXABYTES.com.my yang nak bagi..hehehe..jom try contest ni..senang aje..nampak tak sebelah kanan blog aku ni ade logo I LOVE MALAYSIA..haaa klik le situ.. lepas tu ikut apa yang diaorg suruh buat..hehe senang aje..

Grand Prize : Apple iPhone 3GS (worth RM2500) x 2 winners

Consolation : Western Digital My Passport Essential 320GB x 10 winner

meh le nak speaking sikit..hahaha..

So how do you guys can win the sizzling hot Apple iPhone 3GS?

Its so easy just follow the steps below.

Fill in your details.

Click here for the Registration Form

*Don't forget to put "Referrer's Email" at the form: herdajohan@yahoo.com.my

Fill in the form and then just paste the codes in your blog layout.

Done!

Good luck to all.

You can try this quiz if you like.



>>Ular..kepala..Orang<<


Aku tak tau nak komen ape..macam2 hal le zaman sekarang ni..adehhhh..Pic ni di ambil di Indonesia..aku dpt email dr makcik aku psl pic ni..


>>Gayatnyeee akuuuuu..Ya Ampunnn..<<





Menggeletis kaki aku tgk pic2 ni..gayat akuuu..tapi mmg incredible laaaaa..marvelessss..kayoo le arkitek yang buat ni..tapi aku sory leee nak menuju ke tempat camni..mau pitam aku..

>>Buzz..buzz..<<

Nape tetibe aku buzz ni..aku x online YM ok..hahaha..actualy..2-3 hari ni..perkataan buzz ni aje bermain dalam kepala otak aku..hahaha..ni semua disebabkan rakan sekampung, ex-school mate, rakan se geng zaman muda belia..dulu perbincangan hanya meliputi hal2 ehwal remaja aje..ni sbb dh beranak memasing..hal ape lagi..aksosori kelengkapan yang harus...eh bukan..yg pasti menjadi impian ibu-ibu yang lain gak..rakan ku ini kini menetap di LONDON sbb further study..dlm 2-3 thn lagi dia akan bergelar Doc PHD..hehe..LONDON..tmpt dimana Princess Diana beranakkan kan Prince Will-i-am tuuuu..haaaaaa.. haaa LONDON bukan Lendu, Alor Gajah tempat aku belajar dulu..ok abaikan kisah yg itu..ni aku nk kisahkn pasal..satu hari aku tgk pic dlm FB dia..dia baru je beranak..tetibe..aku pun nampak le kedudukan anaknyee diletakkan di mana..hahaha..apa ayat aku tulih ni..kahkah..aku telek2..di dalam "QUINNY BUZZ"..yang amat aku idam2kan..huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...aku apa lagi..dgn tak tau malu..

"Hyda, kang ko balik M'sia..ko bawa sebijik Buzz tu kat aku"
(sbnrnyee ayat penyata je..)
"Ko nak ke buzz tu??? Aku balik 2011/2012"
(aku apa lagi..si kawan dh tawarkan diri..hehe)
"haaa elok le tu..aku mmg nak plan peknen time tahun2 tu gak..ahaksssss"
"Okay..nanti ko bgtau le ye nk yg cmne..kat sini murah aje dlm 300+ je.." "kahhhhhhh RM 300 ke hahahaha.." (soklan b.o.d.o aku)
"duit sini le 300..kat sana mahal gilaksssss.."
(klu betul rege tu..aku beli 3 biji hahahahah..>>ayat dlm hati aku<<)
(so aku pun kira2 ler..dalam..Rm1,4oo+ rasanyeee..)
"tu laaa sini gilerrrr mahal..mau nak dekat RM3k....."
http://www.littlewhiz.com/pd_quinny_buzz.cfm
"warne ape la tu yg dia minat..hehehehhehe bergaye la ank ko pasni ye.."
"inilaaaaaa...buzz idaman aku...hahaha.."

;;;
;;;
;;;
;;;
;;;
;;;
;;;
;;;
;;;
;;;
;;;
;;;
;;;
;;;
;;;
;;;
;;;
;;;
;;;
;;;

Quinny Buzz 3 2009 (Strawberry)


atauuuuuuu...

Quinny Buzz 3 2009 (Gold)
InsyaAllah..kalau ade rezeki..aku nk kene kumpul duit dulu ni...hehehehe..

p/s: kang tetibe ade buzz 2010..2011..hahahahaha...itu nanti kite cerita lain erkkkk...hahaha..

Wednesday, August 12, 2009

>>Epal..ooo..Epal..<<

Aku dapat email lagi..Ni pasal tips utk H1N1..& aku pun sebenarnye ade pengalaman sendiri tentang benda yang sama..

Meh baca dulu pengalaman orang..

GREEN apples or RED APPLES....apples are indeed high in anti-oxidant. ..anti

oxidant is good for normalise n increase cells...in our body!

JUST A SMALL BUT MEANINGFUL INFO FM ME TO YOU AND YR FRIENDS...MY PERSONAL
EXPERIENCE OF H1N1 SINCE IT PRACTICALLY HIT US LIKE A TIME BOMB.....

My staff was crying herself sick on Tuesday morning...was told that her son was confirmed of H1N1 in his Uni at Kangar, Perlis...worse was that when he was bedridden 2 days the warden didnt even bother to sent to hospital till his dad came fm KL and with his friends assistance brought him to GH Kangar....

No one bothered in the hospital and he was put in the normal ward for
another 2 days!!! (imagine the amount of people he has infected!!) .....after 2 days
and his eyes were turning yellow and saliva greenish...he was put in quarantined room...

Called his mom to say...minta maaf and ampun la dosa dia, etc...she
practically fainted just telling me the story.. cant do much cos she x have enough money to go to the north with the father...

First thing we did was made her call the hospital and insist that they sent him to Sg.Buloh Hospital or any other hospital in KL since they seemed to be more alert and more equipt...they refused of course...so I sent her off to Kangar the same day tosolve the problem.

Whilst this was happening, SUBHANALLAH, I had a call from one Ustaz who was in town to "help cure" another H1N1 child in Shah Alam....and was told this simple prescription by him.....of course kena redha pada ALLAH and niat dengan sesungguhnya...selawat 3x...

EAT MINIMUM 6 GREEN APPLES A DAY AND FRESH ORANGE JUICE
for those with sore throat please blend the apples and keep on taking till your fever disappear and yr symtoms are gone....I cannot explain it but the child in Shah Alam was ok too after taking this tip....

ALHAMDULILLAH. ..my staff's son was given the apple juice for the whole day on Monday/Tuesday and dengan kuasa ALLAH he was out of the fever yesterday Wednesday... .she called me and was crying on the phone to say that her son was out
of ICU and was able to eat normally...all these happened within just 4 days today (thursday 6 august)...

This is just to share with my fellow sisters and brothers and hope this
small info could assist others as well, INSYA'ALLAH!!!!!!! !!! No harm in trying and kuasa ALLAH anything can happen!!!!

Pengalaman aku..
Sebenarnye bukan pasal H1N1 le..tapi pasal makan epal..aku rasa ade betul gak pasal cite diatas..sbb nak dijadikan cerita lee..sebenarnye anak2 aku suke makan epal..ade le dlm 2-3mggu anak2 aku asyik makan epal aje..& setiap kali tu gak bila abis aku akan beli epal..& Alhamdulillah..boleh dikatakan sepanjang anak2 aku makan epal tu..badan diaorg aktif..makan berselera..lps tu 1 minggu lps x makan epal..terus lak demam..& lagi satu aku amalkan anak2 aku makan vitamin C..bagus untuk anak2..& untuk kita gak..so bile aku baca email ni..ada gak baiknyee kita amalkan buah2an ni..& aku dapat tips lain lak dari cousin aku..dia kata.."Minum air kelapa bersama beberapa biji kurma..kurma di rendam dalam air kelapa 1-2jam..lepas tu minum..mkn buah kurma tu..buat 1/2 kali seminggu..insyaAllah..blh kuatkn imun kita..dan boleh gak cuba..blend daun sirih..tapis..campur dgn air kelapa muda..minum.."..aku tak try lagi yg ini..so klu rasa nk cuba..boleh cuba..Kita hanya merancang, Allah yang tentukan..InsyaAllah..setiap penyakit ada ubatnya..setiap masalah ada penyelesainnya..yang Baik datang dari Allah..& yang buruk itu dari kekurangan yang ada pada diri kita..

>>Dan Pemenangnyeeee ialahhhhh......<<


Di suatu malam yang haruuuuuu...12/08/2009..
Hari tu kan aku masuk contest "Romantic & Loving Couple contest anjuran ***MAMA TISYA*** ..sebenornye hari ni mmg aku tak cek blog pun..sbb b.z sikit..dengan AIREL aku lak demam (aku risau & sedih & menangis sepanjang malam smlm)..aku lak x berniaga hari ni sbb risau dgn keadaan Airel yang tak sihat..lepas tu hari ni aku x sempat le nak cek ape ke benda dlm tenet ni..bila malam ni aku cek le blog jap..org kata, kalau tak cek tak sah..tul tak..cek cek..sambil mendengar dendangan lagu hindustan dari blog aku ni..aku pun tgk le chat box..tetibe aku dpt ucapan tahniah..apasal lak ni..nak kata aku beranak..mengandung pun idak lagi..(hehehe) rupe2nye aku dapat no.3 contest ni..Ya Ampunnnnnnnnnnn..gue jadi ngak keruan..sebell..sebelll...hati gue happy banget..asal lak tetibe aku bebahasa ibunda indon ni..hahaha..itu tandanyaaa aku happy..TERIMA KASIH MAMA TISYA..Alhamdulillah..menjadi gak pelukan maut aku dgn suami aku yang usha gatal2 tu..hahahah..eh lupa lak nak wish kat...GIE yang berjaya mendapat tempat pertama..sampai nangis2 dia terharu..berbaloi ko Gie tangkap gambor tunggu pukul 6.45pm matahari nak turun tu..hehehe..kepada IZAN gak..yang baru aku kenal..tahniah buat izan..berbaloi cik abang dukung...hehehe..tapi yang paling aku perasan le..usia perkahwinan kita same..5 tahun..kawen tahun yang same...lepas tu..tahun ke-5 ni gak gatal miang kita makin menjadi2..hahahahaha..Anyway..pada semua peserta..pemenang yang lain2..tahniah..teruskan Romantika anda sampai bila2..

1st Prize
GIEYANA

2nd Prize
IZAN

3rd Prize
HERDA
***
***
***
***
hadiah apa aku dapat?????...

ten..ten..ten..


Monday, August 10, 2009

>>Ya Allah..aku meminta perlindungan dari-Mu Ya Allah..<<



p/s:..aku tgh ngantuk x larat nak komen sbb pekena ubat..

KUALA LUMPUR, Malaysia - Malaysia's Health Ministry says six more people diagnosed with swine flu have died, raising the country's death toll related to the virus to 32.

Government officials have warned that unessential public gatherings might need to be scrapped to curb the risk of further infections as the country's total fatalities from swine flu have quadrupled over the past week.

The Health Ministry reported Monday that six more patients have died at various hospitals in recent days. Malaysia has confirmed 1,983 swine flu cases since May.

http://malaysia.news.yahoo.com/ap/20090809/tap-as-malaysia-swine-flu-b3c65ae.html

*****************************

Pada 10 Ogos 2009 sejumlah 203 kes baru influenza A(H1N1) termasuk 6 kes kematian dilaporkan. Kesemuanya adalah kes tempatan yang terdiri daripada warga negara Malaysia.

Jumlah terkumpul kes influenza A(H1N1) di Malaysia sehingga 10 Ogos 2009 adalah sebanyak 1983 kes dengan jumlah kematian 32 orang.

Untuk makluman, pada masa ini terdapat seramai 67 pesakit sedang dirawat di hospital dan seramai 15 lagi dirawat di ICU. Daripada 15 kes yang berada di Unit Rawatan Rapi, 6 daripada mereka mempunyai faktor risiko iaitu penyakit kronik (3), obesiti (1), post -delivery (1) dan bayi (1).

Untuk makluman, 6 kematian yang dimaksudkan hanya satu (1) kematian yang berlaku pada 9 Ogos 2009, manakala yang lain adalah kematian yang berlaku terdahulu dan hanya disahkan ada mendapat jangkitan H1N1 pada 7 dan 8 Ogos 2009, dilaporkan pada 9 Ogos 2009 secara formal sebagai kes-kes kematian yang ada kaitan dengan jangkitan influenza A(H1N1). Empat (4) daripada kes kematian ini didapati mempunyai faktor risiko. Tarikh kematian sebenar 6 kes tersebut adalah seperti berikut 5 Ogos (2), 8 Ogos (3) dan 9 Ogos(1).

Merujuk kepada situasi global, sehingga 10 Ogos 2009, sejumlah 208,155 kes dengan 1,688 kematian telah dilaporkan daripada 174 negara. Ia merupakan peningkatan sebanyak 1066 kes dengan 100 kematian berbanding dengan hari
sebelumnya.

Saya ingin meminta orang ramai supaya sentiasa mengikut nasihat Kementerian Kesihatan Malaysia dan mengambil langkah-langkah berikut

  1. Bagi mereka yang mengalami simptom dan berisiko tinggi untuk mendapat komplikasi akibat jangkitan Influenza A(H1N1) (Lampiran 1) diminta SEGERA mendapatkan rawatan. Rawatan anti-viral akan diberikan tanpa memerlukan ujian pengesahan makmal. Rawatan ini sangat berkesan untuk mengubati pesakit jika dimulakan dalam tempoh 48 jam selepas gejala bermula.

  2. Bagi mereka yang mempunyai simptom yang ringan diminta untuk mendapatkan rawatan simptomatik. Mereka juga dinasihatkan untuk berada di rumah dan membatas pergaulan serta aktiviti di luar. Kebersihan diri dan etika batuk perlu sentiasa diamalkan. Sekiranya terpaksa keluar, pakai penutup mulut dan hidung (mask) jenis ‘three ply’ untuk mengurangkan penularan virus kepada orang lain.

  3. Berikan perhatian kepada tanda-tanda amaran seperti masalah sukar bernafas, demam atau sakit dada yang berterusan, batuk/kahak berdarah, muntah/cirit-birit yang kerap. Dapatkan rawatan SEGERA apabila mengalami tanda-tanda tersebut.

  4. Orang ramai diminta terus mengamalkan cara hidup sihat termasuk banyak meminum air, tidak merokok, makan secara sihat dan melakukan aktiviti fizikal. Amalkan langkah-langkah pencegahan H1N1 bagi mengurangkan penularan penyakit ini.

  5. Penutupan sesebuah sekolah atau institusi bergantung pada penilaian risiko yang dijalankan oleh Pejabat Kesihatan Daerah dan persetujuan bersama dengan pihak pengurusan sekolah atau institusi.

  6. Di hospital kerajaan, ujian pengesahan jangkitan influenza A(H1N1) hanya dibuat untuk kes-kes yang dimasukkan ke hospital sahaja..

Orang ramai boleh mendapatkan maklumat melalui talian hotline yang beroperasi dari jam 8.00 pagi hingga 5.30 petang di talian 03-88810200 dan 03-88810300. Maklumat terkini juga boleh didapati daripada laman web Kementerian Kesihatan Malaysia http://www.moh.gov.my dan http://h1n1.moh.gov.my.

Kementerian Kesihatan Malaysia mengucapkan terima kasih di atas kerjasama orang ramai. Tindakan tepat anda dapat membantu kami memberi perkhidmatan yang berkesan.

Sekian, terima kasih.

TAN SRI DATO’ SERI DR. HJ. MOHD. ISMAIL BIN MERICAN
Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia

Tarikh: 10 Ogos 2009

***************************

Aku sekarang tgh sakit dada..semput..tapi aku x demam..aku risau...sejak kebelkangan ni aku rasa letih..bernafas pun mcm tersekat2..aku kene mkn ubat asthma..tapi aku dh lama tak kene..skrg aku kene mkn ubat lak baru aku rs ok sikit..aku baru start niaga hari ni setelah 5 hari x niaga..sbnrnye aku takut..sbb kes H1N1 ni le..skrg aku tgh rungsing sangat..perlu ke aku stop niaga buat sementara atau aku teruskn gak..& pakai mask masa niaga..please advise aku..aku sgt risau..

"Ya Allah..lindungi aku dan keluargaku dan seluruh umatmu Ya Allah..sesungguhnya yang baik itu datang dari-Mu..peliharalah kami..Ampuni segala dosa kami..Aku memohon pada-Mu Ya Allah..sesungguhnya Engkau Maha Pelindung..Maha Mengasihani..Maha Mengubati.."


>>AIMAN HAKIMI..<<


Hahahaha..tulisan Aiman tengok leee senget benget..adehhh..

Aku line warna merah..ajar dia supaya ikut line tu aje..jangan lebih garisan..baru le okay..


Ini le hobi anak aku..suka menulis..nampak kertas macam2 le dia tulis..kadang2 dia ambik majalah mana2..dia tiru le sebijik2 huruf..tulisan senget benget..

p/s: Alhamdulillah Aiman aku sihat..