~Jom turun berat badan cara jimat, selamat & mudah!~

Tuesday, March 31, 2009

>>Hati-Hati!!!!!!!!<<

video

Berhati-berhati bile kat umah yer..aku dpt video ni dari email..kejadian berlaku kat Taman Maluri Cheras..Perhhh dekat dgn umah mak abah aku dah tu..sangat aku terkejut bile tengok video ni...sgt jahat perampok-perampok tu!!!!!!!..takuttttt..aku selalu fikir..klu aku dgn anak2 aku kt umah..aduhaiiii..

>>Big Hug to Suhidaaaaa..T.Q<<

Thanks to SUHIDA sbb sudi bagi advise utk aku pilih cat yang sesuai dgn umah aku..Suhida ni Interior Designer..

:: Untuk Kau, Herda ::

Kali ni nak cerita pasal cat kaler untuk ruang tamu. Aku takdela pandai sangat.. hehehe.. Neway, aku cuba gak jawab soalan ko eh, Herda.
"su, aku nk tnye..aku nk cat umah ni..wrna ape yg sesuai utk ruang tamu..aku suka wrna natural..mcm coklat..ok ke?"
Aku cuma leh bagi pandangan aku je, ada beberapa perkara nak kena tengok dulu. Pada aku, pilihan warna adalah subjektif sebenarnye. Ada orang suka kaler hijau, ada orang suka kaler biru, ada orang suka kaler purple dan macam2 kaler lah. Aku pun sebenarnya suka colour coklat. Ngee... Apa-apa kaler pun, kite kena pandai mix and match tone colour tersbut. Ada tone kaler gelap, ada sederhana pekat dan ada yang cair. Sebab tone tu salah satu perkara yg mempengaruhi ruang.
Kalau ruang tu kecik, eloklah kite cat tone yang cerah supaya ruang tu nampak besar. Bila ruang sempit, dicat dengan colour gelap akan menampakkan ruang tu jadi lagi sempit. Tapi, katalah kalau ruang tu sempit dan panjang dan kita nak bagi nampak menarik, jadikan satu dinding tu sbagai feature wall. Selalunya dinding yang lebih pendek. Sama gak, kalau ceiling rendah, eloklah cat pakai ton cerah untuk menampakkan ketinggian rumah. Kalau ceiling tinggi, catlah colour tone apa pun ko nak. Tapi, kalau cat gelap/sederhana gelap, nampak lah dramatik sikit.Gambar ni contoh feature wall. Tapi wall tu dicat dengan tone yang cerah. Dan dinding yang sebelah tingkap tu dicat dengan kaler coklat jugak, tapi tone yang lebih gelap sikit. Apa yang aku nampak dari gambar ni, ruang ni nampak sempit. Betul tak. Cuma bila ada glass wall kat sebelah kanan tu, baru nampak macam luas sikit. So, kalau kau nak apply cat macam tulah caranya. Bukan semua dinding dicat dgn colour yang sama. Pakai dua tone dari colour yang sama. Pastu, pilih satu dinding yang pendek sebagai feature wall dan selebihnya cat dengan tone yang cerah atau yang sebaliknya bergantung pada keluasan ruang yang kau ada. Feature wall tu boleh dihias samada kau nak taruk frame gambar ke, atau cermin besar ke atau pun painting atau apa-apa ikut kreativiti kau.
Pastu, aku ada jumpa satu website ni yang kite leh cuba matchkan colour pe untuk ruang rumah kite. Tapi, aku tak sempat nak cuba. Klik link ni https://www.dulux.co.uk/projects/index.jsp
Cubalah explore eh, pastu paste kat blog..hehehe..Kalau bolehlah.
Kat bawah2 ni semua gambar yang aku ada/dapat dari internet, untuk kau nak wat reference. Aku cuma boleh bagi advice sikit-sikit je, memandangkan aku pun tak tau rumah ko camne rupanya. Good luck.

* Aku pinjam gambar2 ni ye..wat yang bekenaan.

~ s u h i d a ~

Monday, March 30, 2009

>>Mama..nanti kita gi happy beday to you ye mama.."



Haaaa..ni laaa map nak gi Birthday Party Aqila, baby girl Yies ni haaaa..aku lukis sendiri disebabkan printer umah aku ni dh rosak..lepas tu anak aku indahkan lagi dgn mewarnakannya..terus aku teringat Aqila yang suke mewarna..elok lak tu ank aku kaler ikut petak2 haaaa..slalu main conteng2 aje..padan le dgn Birthday Girl ni yang suke main kaler-kaler..hehehe..nasib aku x ngamok sbb aku terkejut tgk dia kaler ikut garisan..terus aku ckp

Mama: "Aiman kaler ikut garisan yer..jgn conteng yer..
ni nk gi happy beday to you"
Aiman: "Oooo..mama nanti kita gi happy beday to you ye mama"
Mama: "Iyer...."

Sesape yang x faham baca map yang original dari yies hehehehe..meh tengok map aku..sureee sampai...hehehe..aku je le kot yg sampai..hahaha..Ok Aqila..nanti tunggu yer Kek Minnie Mouse and Special Gift dr Untie Herda..hehehehe..

>>Melayan karenah "Mak si Dora"..hehe..<<

..atas permintaan Eda yang nak tengok pic kawen aku..











Tahun ni tahun ke-5 perkahwinan aku dgn mizi..Alhamdulillah..lebih gumbira dgn kehadiran 2 kumbang kecik..hehe..Aiman & Airel..so aku ade 3 kumbang..1 kumbang besar..2 kumbang kecik..dan sekuntum bunga tu akuuuu lee..melayan karenah 3 orang hero di rumah memang memeningkan sebab permintaan diorang ni macam2..yang Aiman "maaaa nak kereta lori", yang Airel lak "Maaaa..ka ka ka ka ka"..Yang bapaknyee lak "maaa, mana mama letak buku papa tu??"..adeh sume mama, mama, mama..mklum lee jadi housewife sepenuh masa ni..memang le macam ni..tapi aku seronok..sgt bersyukur di jodohkan dgn suami yang penyayang dan penyabar..doa aku dimakbulkan Allah swt..dulu masa bujang2an..aku slalu doa..dijodohkan le dgn lelaki yg penyayang & penyabar cukup leee..Alhamdulillah..gado2 tu biase lee..sedangkan lidah lagi digeget..eh..salah..tergeget..hehe..dgn anak yang aktif lak tu..banyak bertanya..sume benda nk explore..biase leee budak2 kan..kang senyap lak kang satu hal lak..Mudah2an, aku & family di limpahkan rezeki..dikurniakan lagi permata hati yang comel2..hehe..Aminn..

Sunday, March 29, 2009

>>Haaa..tengok aje leee..<<


TAG PIC MASA PANTANG

Haaa EDA..ni haaa pic aku..akhirnyee le jumpa..selepas di godok c.d yg ade..ni le pic lepas aku banak kannnn Aiiimaaann..masa pantang..perbezaan yang amat ketara..so kepada SYA..jgn malu yerrr.."aku punya temannnn..teman sepermainan"..tengok le haaa..pipi ko ke bawah aku ke atas hahahaha..untuk memuaskan hati ko EDA aku letak gambor dari dara..sampai kawen sampai aku peknen sampai on d way nak banak..sampai ke sudah..hahahaha..



Time tunang..D*R*...sengih..

Time on d way nak ilang D*R*..hehe..sengih lagi..

Dah ilang D*R*..lagi leee sengih..hehe..

Peknen 3 Bulan..bertambah sengih..

Peknen 5 bulan..hidung kembang mulai mengembang..sengih sikit..

Muka struggle nak banak..korang ingat senang..hehehehe...
TAK mampu nak sengih haaa..



Muka Pantang..
Penuh jerawat..leher berlipat..selulit melekat..huhu..sengih gak leeee..


Pic lepas pantang..still gendut-gendut tali kecapi..buncit perut susah hatiiiiii huwaaaaaaaa...sambil sengih..hehehe..


Dan yang terkini...

Kahhhhhhhhhhh..gambar passport..hahahaha..sebagai bukti..hahahaha..
sengih still TAK ilang nyeee..


Aku nak tag kat sape erkkkk..
Paeh
Kak Kir
Cik Min
Ila

p/s: pic masa pantang airel sume dlm handphone..handphone lak biol..xleh nk upload..terime lee yg ini aje yer edaaa..x le mengerikannnnn lagiii..hehe..

>>Bergelap..<<


Tv aje yg terang..

Nampak tak 2 org budak kecik tu..tu bukan mistik..tu anak aku..


Snap muka aku yang x namapk ape..nampak bentuk kepala aje..hahaha..giloooo dh tau x nampak nk snap gak..

Adehhh..kononnyee nak menyaport lee earth hour haaaa..tetapi lupe lak..sbb time tu hujan lebat giler..then aku lak gi ngajok mizi gi kedai nk beli brg2..brg utama lak nk beli kicap manis haa..sbb ank2 aku klu makan nasi dgn kicap..al- kisah ceritera Earth Hour..

Mama: Pa jom gi kedai jap nak beli barang..nk beli kicap

Papa: Haaa jap lagi satu mata je lagi ni haa hafiz nak menang (Tgh tengok badminton India Open)

Aku pun siap2 leeee..jam dah pukul 8.00..lupa lak earth hour masa tu..dah siap2 kami pun cauuu ke kekedai..hujan dgn lebatnyeee..adeh..abis suar aku basah nk tuju ke kedai dek kerana banjir di depan kedai..tetibe..masa dh abis beli barang2..aku suh le mizi aku undur keta sikit sbb aku x nk le menapak ke depan jauh sangat..undur nyee undur langgar moto parking kat belakang..jatuh lak motor tu..adeh..."maaf ye bang, somi saya x namapk..hujan lebat haaa.."..mamat tu geleng2 aje..then aku pun masuk le ke dlm keta..dgn suar kuyup..tetiba dh samapi umah..umah depan aku ni gelap haaaa..baru leee teringat Earth Hour..masa tu dh pukul 8.45..

Papa: Nape gelap umah orang tu maaa..

Mama: Kan Earth Hour hari ni haaa..tutup lampu..s

Kami masuk umah sempat lagi le nak bagi gelap..kami pun tutup lampu..pada mulanyee dgr le laungan2 anak aku..airel le yg menangis..hahaha..aiman lak..seperti biase banyak tanye..aku lak snap gambar..


Papa: Dah le tu maaaa..gelap pun nk ambik gambar ke..x abis2..

Mama: ala papa ni..bior leee..papa lapor ke??

Papa: Hujan2 ni lapor lak gelap lak tu..

Aiman: Mama nak meeeee..

Airel: Errrkkkkk..huwaaaaa..huwaaaaaa..errkkkkkkkkk..ka ka ka ka ka (buka)..

Bayangkan..bergelap nyee x sampai 15minit haaa..adeh..mcm2 hal le..jadi aku terpaksa terangkan balik lampu sebab..semua dh kebulurannnnn..dengan menangis nyeee..sgt aku tension..jadi aku pun masak leee..hermmm..

Lepas tu..bahan utama yg aku nak beli kat kedai..KICAP MANIS..xdeeeeeeeeeeeeee!!! itu le aku nak beli mula2..tapi aku lupaaaaaa!!! adoiyaiiiii!!! Aku sgt geram!!!!





>>HaPpY BiRtHdAy To My UnTiE!!<<



Aku di kesempatan ni nak ucap happy birthday kat makcik aku (Laila) a.k.a adik mak aku kat Labuan..29hb March..Happy Birthday Libut!!!..kitaorg ni sebaya..mak aku peknen..nenek aku pun peknen..(asyik cite pasal peknen je..hehehe)..kitaorg ni memang rapat..dia ni seorang yg simple..dia adik mak aku yang bongsu..and stay kat labuan..so aku doakan semua yang terbaik untuk dia..
"Aku sayang ko laaa But..walau macamanpun kita adalah sister yang paling best..jangan tah ko ingau2 apa haaa..apa2 pun capat2 tah beranak atu nda laaa ko buhsan karang..lagi satu..cepat2 tah pindah ke Lumut hahaha..
"

Friday, March 27, 2009

>>Koleksi..<<

Aku dok sergah MySpace adik aku..Tetiba ade muka aku..aku pun ape lagi copy image location le..hahaha..yang kiri tu cousin aku..a.k.a anak pakcik aku kat labuan..yg tengah tu adik aku yg biooollll hahahaha..yg sengih tu..yg taip entry ni leeee..aku ni mmg penyegih leee..adehhh..tidak di sangkal lagi..hahaha..

Ni lak sbnrnyee MMS aku kat adik aku ni haaa..lps tu dia edit balik pic ni..hehe..sgt comel lak aku tgk..hahaha..
Ni lak aiman tgh bg Alya anak kakak aku isap lollypop..cute kannn..hehe..


Pic tonggang terbalik adik aku wat..Adik aku dgn hero ku aiman..hehe..

>>Muka.....<<

Aku yg pakai baju pengawas..hahaha..
Nyonya Mennnneeerrrr..hehe..masa ni kt UiTM ade dinner..tgk le rambut aku yg blonde2 tu..hahaha..sgt mngerikannn..

Muka aku yg x semengaaahhhh..hehe..

**TAG MUKA SPASTIK**
Hahahaha..EDA..EDA..ko mmg betul2 spastik..hahahaha..sebenornyee bak kata komen aku kt ko tu..dulu aku xde handpon kamera..apatah lagi digital camera..yg mampu hanya laa scan aje..hahaha..sbb dulu kamera filem gulung haaa..jd aku gunakan le ciptaan teknologi lain a.k.a Scanner utk scan pic2 aku ni haaa..ini aje le yg ade utk tatapan bg korang gelak..ni pun sbb kebetulan ade dlm file gambo kt dlm p.c aku ni..jadi aku pakai aje le mn yg boleh ditatap..

Selepas itu..aku nk kenakan..
Mek Sara
Zura
K.Aiza
K.Irma
Cukup lee empat..bagi can yg lain tag lak..

Thursday, March 26, 2009

>>Anak ku..Airel Iskandar<<



"hellooo..hello..nampak x nampak x" (Ayat Kapet Biol)

Ni lee lagi perangai die..suke dok dlm bakul..adeh..macam hal anak aku sorang ni..anak aku yg 2nd ni mmg lasak sikit dr abang die time kecik..abg die time kecik suke menangis ngade2..yg kecik ni lain sikit suke explore mcm2..selagi x rasa sakit selagi tu le dia buat..ms aku snap pic ni..dia xnk kuar dari bakul tu..aduhh..aku pun biorkn leee..sampai satu tahap dia jerit mama..hahahaha..baru aku kuarkn..

>>Panjat???!!!<<

Ini lee anak bertuah tu..tengok dia buat muka selambe die..lepas kene marah hahaha..

Nilaaa tebiat anak aku Airel Iskandar Bin Tarmizi ni haaa..suka btul le main kat kusi merah ni..tgk le dia dok panjat haaa..adoiyaiii..sampai berpusing..sabor je le..aku dok kat umah cmni le..pekerjaan aku banayk..bukan aje Suri Suami ku..hehe..tp jd cikgu taska..Safety Guard pun aku..Chef pun aku..Manager I.T pun aku..Kaunter Pertanyaan pun aku..hahahaha...