~Jom turun berat badan cara jimat, selamat & mudah!~

Thursday, August 6, 2009

~H1N1????!!!~

ini le ubat aiman..banyak kan..dh le anak aku susah mkn ubat..aduhai..terpaksa pegang kaki tangan..lps tu dia muntahkn ubat tu..macamn leeee..sedih aku..

Ini dia Tami Flu untuk pencegahan selsema teruk @ H1N1..Ubat ni khas di bagi bagi mengelakkn dpt symtoms2 H1N1..Doc bagi ubat ni sbb Aiman stil budak & demam..dia ckp klu budak demam ni bahaya le sikit sbb mdh dpt jangkitan..aku risauuuu..

Ini lak ubat aku..ubat semput, antibiotik, Vit C, ubat batuk, ubat demam & ubat selsema..

Ya Allah penyakit ni le yang merisaukan aku & family samapi aku terpaksa ambik keputusan utk STOP BISNES buat sementara!!! bayangkan le aku dok area dekat USM Transkrian yang ade kes H1N1 positif..aduhai..lagi aku jadi x tentu arah..lps tu Aiman lak demam dah 3 hari..aku dh risau..terus aku bawa gi Hospital Seberang Jaya..Dah x gi klinik dah..sebaik2nye aku terus gi Hospital aje..puas hati sikit leh dpt info lebih..banyak maklumat rasmi & x rasmi aku dapat..aku dengar cite lak ade kes budak sekolah kene H1N1..budak sekolah kat umah aku ni gak..katanyee teruk gak skrg kat wad..then dengar ade 2 org budak meninggal sbb kes yg sama..YA Allah luruh jantung aku..Aiman demam panas..tapi stil aktif makan pun ok lagi..tp kalau malam aje mula laa dia x lena tido..badan panas..then hari ni aku bawa gak gi Hospital..terus gi kecemasan utk tanye..tgk2 ade kaunter utk cek demam kt situ..trus pgwai tu suh daftar utk cek..nasib le x yah nk tunggu lama..mklumle hospital kn rmai org..elok le buat cmtu..lgpun kes skrg demam2 ni x leh dh nk satukn dgn pesakit2 lain..sng jangkit..aku, mizi & aiman siap pki facemask gi hospital..org yg tak pakai sume pelik tengok kami..ade le yg pakai..tp bila satu family pakai ni mcm jadi tarikan org memandang le kan hahaha..airel lak aku tggalkn kat pengasuh..
So bile cek, aku mizi tanya le mcm2..mcmn nk kawal H1N1 ni..doc tu pun ckp ssh..sbb jangkitan ni payah nk cek..lagipun utk lakukan Throat Swap tu kat Hospital Kerajaan mmg tak buat..sbb kos rawatan aje RM800 sorang..tu lum cmpur ubat2 lagi tu..then hanya hospital private terpilih aje ade..aduh...aku sgt2 risau lagi umah aku dekat sgt2 dgn USM yg ade kes H1N1 ni..tu laaaa..camane leee..nak niaga pun x sng hati..duit leh cari beb..anak paling utama...
...
...
...
...
Berita terbaru..aku siap call Hotline H1N1 Kementerian kesihatan tentang ubat Tami Flu utk ank aku ni..sbb aku dgr diorg ckp le ubat ni x leh bagi sebarangan..tapi Alhamdulillah bile dpt info trus dr kementerian kesihatan Malaysia ni..aku lega sikit le..pegawai tu kata Aiman aku leh makan ubat tu sbb doc dh bg pengesahan sbb untuk elakkn jgkitan H1N1..sbb Aiman aku demam & ade asma ms kecik..jd doc trus bagi utk elakkn jgkitan..jd tanda 2 awal utk kene H1N1 ialah demam..batuk selsema..sesak nafas..Ya Allah aku risau...mmg ms kt klinik doc tu tanya mcm2 kt aku..ms kecik Aiman mmg prnh sedut gas sbb sesak nafas..so skrg aku buat keputusan utk stop niaga dulu..Anak2 aku lebih penting..
Tami Flu ni pun bukan leh bg sebarangan..utk Budak2, ibu mengandung, obesiti, pnyakit2 kronik, asma je yg blh dapat..dan yg ada tanda2 awal utk dpt jgkitan H1N1..Ya Allah, Ya Allah lindungi anak ku..berikan dia kesihatan yang baik..

"Mama Sayang Aiman"


13 comments:

ai said...

mmg risau lebih kan her??? huhuhu..aku ngan ely pon lom baik2 lagi demam ha. walhal makan ubat tu ikut waktu. tp ada la kurang skit...harap2 anak kau pon cepat le sembuhnya..risau tul la!

fazilzura said...

aduyaii ..

haku pun risau bile pk psl benda ni
aritu pak ajil g check up , sib baik akil xdak ..
kalau x .. mmg compom aku suh pak ajil g sorg2 ...
taku haku nk bwk akil g hosp .. melambak2 yg demam selsema batuk2

*MaMa HeRdA* said...

tu laaa aku siap call kementrian kesihtan hotline H1N1 utk pastikn ubat ank aku ni leh mkn x..terkejut gak aku dgr bila pegawai tu kata ubat ni utk elak jgkitan H1N1 sbb ank aku ade symtoms H1N1 (demam & asma)tu..aku risau weiiiii...doakan aku..

miss♥wahida said...

uihhh nie yang lagik2 takut nak g tempat org ramai nie..harap2 aiman cepat sembuh erk...akak..nak tau x ..kek 3 tingkat tu satu tu ayah sya jatuh kan hahahhahahaha selamat dah habis mjlis..

Ibu Mifzal Arsyad said...

risau tul anak x sihat kan...tambah nga kes H1N1 ni..lg risau..mintak dijauhkan benda2 x elok ni..

alyyani said...

her, skrg, kalau sakit skit kena pegi refer klinik. yg penting kena monitor betul2 jgn lambat walau sehari. budak2 yg mudah terdedah. sebab imun tak kuat lg. lepas tu aku dgr skang ni, hospital gov pun da penuh. private banyak tak terima kan. mhohn dijauhkan virus tu dekat kita sekeluarga. amin... aiman cepat sembuh ok! jgn bg mama risau.

nia pun pg td ke klinik. tp tak demam, batuk saja.. kena pakai face mask gak.

shah-ila-ain said...

Salam kakherda ingt melaty lagi tak hehe...kesiannyerr mesti risau jerr kan nak kuar p mane2 pun tak senangkan...Ya Allah moga2 akak sekeluarga dipelihara dr bala bencana dan penyakit tuhh....amin...

nurshah80 said...

salam ziarah..... cepat sembuh ye aiman....

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

risau kan skrg nih..damia pun baru keluar wad..sebab dmam batuk selsema..

Bed said...

ya allah aiman.....sabo ye her....aku doakan kalian sekeluarga terhindar dr virus babi tuuh....take care...tgk2 aiman tu walaupun dia aktif....ibu mana yg tak takut...aku ni pun seriau je...!mintak simpang lah...

Reena said...

aiman cepatla sembuh..memang risau sgt pasal penyakit nie...betul tu akak duit boleh cari..god move stop for a while...hope demam biasa jek..

akak_bieza said...

Semoga cepat sembuh..akak pun risau bila dengar kes H1N1 nih..

Apa yg boleh kita buat ambil langkah-langkah pencegahan dan ambil apa-apa supplement yg boleh kuatkan sistem imun badan kita dan anak-anak.

Take care..

el said...

a'ah ko tersgt2lah dekat ngan pintu USM tu...riso aku korg anak banak
sian aiman..antibodi dia x kuat ke her..asyik sakit jer..xpelah budak2 ni mmg sng dpt penyakit...
aiman ssh nk mkn obat eh...ko kasilah umpan pape..hehehehe

get well soon both of u...mtk dijauhi segala mcm2 penyakit..amin