~Jom turun berat badan cara jimat, selamat & mudah!~

Saturday, August 8, 2009

~Pengalaman Pesakit H1N1..panduan bersama~

Aku dapat email berkenaan pengalaman seseorang yg ada ahli keluarga dapat H1N1 ni..ntah betul ke idak..minta maaf le yer kalau ia menakutkan tapi aku rasa elok gak jadi panduan bersama..

**High risk infection to person yg smooking, has atshma, children, pregnant woman**

Beginner stage

Batuk, selsema, demam, sakit tekak, bila terbesin bunyi tak kuat...

Second Stage

Susah bernafas, simtom macam asthma but not asthma, at this stage if you touch the person, or breath in the same room 80% boleh kena...masa ni kena kuarantin...at hospital. Masalahnya sekarang dah ramai yg kena.. hospital tak cukup katil & bilik kuarantin...Bila u pengsan macam nak mati baru dia org admitted.macam kes adik I.

Critical

Lung infection. Bila X ray we can see the virus covered the lung. Like my brother case. Very scary bila tengok x ray tu. At this stage u need oksigen with highest level, Strongest antivral..very high drug. At least 7 days oksigen kena bagi. % to recover depend to age, imune badan u. That's why kalau baby atau budak2 susah nak kata...normally die.. My brother hari ni genap 8 hari..still need oksigen. Kesian dia. Masa tahap critical tu tercungap2 dia bernafas, sampai menangis..Sampai satu tahap dia berguling atas simen sbb dah tak tahan...sampai dia give up ..sampai dia blh cakap lebih baik Allah ambik nyawa dia...Itu lelaki tu..imagine kalau pompuan atau budak2. We all cuma blh tengok dia dari cermin....tak blh masuk dlm bilik kuarantin...Dr & nurse aje boleh masuh...siap pakai baju plastik. To support him, what we did bagi sms, bagi dia alquran biar dia baca so that dia tenang, bagi tasbih biar dia zikir ingat Allah & bagi Air yasin...Alhamdulillah pastu dia ok sikit.Ada hikmahnya...All the family member unite to support my brother fighting the virus.

Masalahnya hospital swasta tak terima H1N1 case, sekarang ni semua depend hospital kerajaan yg most of the doctors still young . The oldest dr in my brother ward was 28 years. All the Otai dah pergi private. Lepas tu plak this is the first time to treat H1N1 patient. At the same time dr bz with other case as well...1 doktor 5 patient...kat gov hospital....kesian dr2 tu...berhempas pulas nak selamatkan patient. I appreciate them, mmg very appreciate dia org jaga adik i dgn baik sekali...So far hospital Ampang is the best goverment hospital yg i jumpa..very efficient.Very quick action ..Even senior dia org dah pergi private & they don't have much experience , dia org tetap work hard give the best treatment to the patients..sampai tak balik rumah...tidor kat hospital.

Rasa nak peluk & cium dia org sebab selamatkan adik I...Thanks to Allah

Take care & be careful with H1N1. Virus tu very strong...sape kena...memang suffer nak recover...No vaksin..cuma ada antiviral & our mental warrior to fight them. Very genius virus..Can hide in our body...difficult to detect. Only can detect thru swap which the cost is 1K above. Unable detected in blood as well. When they start action...Can kill the person if the body imune does not strong. For those have baby atau anak2, U & ur family do not go to crowded place, better wear mask when u outside from home. The vaksin will come to Msia in Nov-Dec. So far yg I nampak..hanya lelaki dewasa can fight the virus....woman might be 70% , children most probably will die..

Oleh itu aku nak kongsi bersama Doa ketika sesuatu penyakit merebak..semoga menjadi panduan..banyakkan le kita berdoa pada Allah yer..doa tu bermaksud..

..Bismillahirrahmanirrahim..
"Aku membenteng diri kepada nama Tuhan yang mempunyai kemuliaan dan kekuatan, aku berpegang teguh pada Tuhan yang menguasai alam nyata dan alam ghaib, aku bertawakal kepada Tuhan yang Hidup dan yang tidak mati selama-lamanya. Semoga kiranya Engkau hindarkan kami ya Allah daripada bala dan wabak. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu"..amin..

8 comments:

E.L.I.Z.A said...

gulp! takuttttttttt nyeee..
ya allah..penyakit akhir zaman ni

el said...

ya Allah
aku dr dulu dok seriau H1N1 ni
ni kah salah satu petanda
akhir zaman...takutnye aku weiiii
ya Allah ampunilah dosa2 kami

nurshah80 said...

ya allah naik risau la ngan H1N1 ni. meh la kita sesama doa tuk insan2 tersayang supaya dilindungi. amin.

tanda2 akhir zaman dah semakin nyata....

mummy teha said...

huhuuhu takotla nk pi soping ..huwaaaaaaaaa

Ibu Mifzal Arsyad said...

aku takut..anak aku tengah demam ni..huhu..

Real Woman said...

good info!

ieda said...

skrg ni mmg dah mcm2 penyakit bahaya dtg cikit demi cikit...moga2 kite semua dijauhi dr segala penyakit bahaya...

shah-ila-ain said...

Ya Allah lindungilah keluarga ku Ya Allah...hoiii..takut sgt weihh...skang nie aku dgn hubby tgh sakit tekak nie..ain baru jerr sembuh...jauhkanlah penyakit2 mcm nie..nak p karnival pesta semalam pun hubby dah tak bg...