Dah lame aku buat ayam ni..sbb dok tgk resepi dlm tenet..bru teringat nk entry ni hahaha..aku buat ayam ni ms tu borak dgn ANNE m.com dok cite psl AYAM GORENG PENYET masa mawi kawen..aku x pernah dgr..resepi asal dari JAWA..jd mmg aku dh agak sedap sbb ibu aku org jawa..perhhh trus aku cri resepi nyeee dlm tenet..mmg sedap sehhhh..siap aku buat sambal cicah khas die..perhhhhh...
jadi rase2 mcm nk buat lagi lerrrr...nyam..nyam..nyam..
RESEPI:- Ayam Goreng Penyet
Bahan A (Rebus Ayam)
- Ayam (Belah 4)
- Serai
- Halia
- Bwg Putih
Air
-Garam
** Tumbuk serai, bwg putih & halia. Rebus Ayam bersama
bahan tumbuk sehingga ayam timbul
** Keluarkan ayam terus masuk dlm air ais selama 15 minit
supaya ayam tidak hancur semasa digoreng
Bahan B :- Utk Goreng
- 2 biji telur
- tepung jagung
-Jintan manis & putih
- serbuk kunyit
- rempah kari ayam
- Serbuk lada putih
- Garam
- Bawang Putih
- Halia
** Satukan bhn2 kering.
** Masuk telur sebatikan
** Masukkan ayam sebatikan dgn ramuan tadi
** Goreng ayam hingga garing dan di ketuk/dipenyetkan..
(tu pasal nama Ayam Penyet..heheh)
Sambal Cicah Ayam
- Cili Merah (3)
- Lada padi (3)
- 10 ulas bwg merah (hiris)
- 2 biji Tomato (hiris halus)
- belacan
- Ikan bilis
** Bahan diatas goreng bersama minyak hingga garing kecuali
ikan bilis & belacan goreng asing.
- Sebiji Limau Kasturi
- Garam & Gula
CARA2
Bahan yg digoreng di tumbuk lumat. Letak garam gula ikut rasa sendiri.
Picit limau kasturi.
jadi rase2 mcm nk buat lagi lerrrr...nyam..nyam..nyam..
RESEPI:- Ayam Goreng Penyet
Bahan A (Rebus Ayam)
- Ayam (Belah 4)
- Serai
- Halia
- Bwg Putih
Air
-Garam
** Tumbuk serai, bwg putih & halia. Rebus Ayam bersama
bahan tumbuk sehingga ayam timbul
** Keluarkan ayam terus masuk dlm air ais selama 15 minit
supaya ayam tidak hancur semasa digoreng
Bahan B :- Utk Goreng
- 2 biji telur
- tepung jagung
-Jintan manis & putih
- serbuk kunyit
- rempah kari ayam
- Serbuk lada putih
- Garam
- Bawang Putih
- Halia
** Satukan bhn2 kering.
** Masuk telur sebatikan
** Masukkan ayam sebatikan dgn ramuan tadi
** Goreng ayam hingga garing dan di ketuk/dipenyetkan..
(tu pasal nama Ayam Penyet..heheh)
Sambal Cicah Ayam
- Cili Merah (3)
- Lada padi (3)
- 10 ulas bwg merah (hiris)
- 2 biji Tomato (hiris halus)
- belacan
- Ikan bilis
** Bahan diatas goreng bersama minyak hingga garing kecuali
ikan bilis & belacan goreng asing.
- Sebiji Limau Kasturi
- Garam & Gula
CARA2
Bahan yg digoreng di tumbuk lumat. Letak garam gula ikut rasa sendiri.
Picit limau kasturi.
6 comments:
camne la rasa dia yek? ayam tu kene penyekkan dulu ke her ?? :P
(soklan buduh)
aku suka ayam penyet ni. selalu aku makan kat waroeng penyet je. sbb lg asli rasanya.
kak ai..ayam penyet ni cam ayam daro. sedappppp
aku bg resepi k.i..
wah dh wat ayam penyet... walla la... anne kt sini dh mkn... but da thing and purely kn... kene nasi putih+ulam(kobis ngn kacang panjang)+sambal belacan+tempe+tahu+AYAM PENYET...
leceh lak hah. x mo la buat,makan nak la..hahahhaa
aku ingatkan ayam penyet ni..ko penyetkan je..ayam kepc pun bole..rupanya tidak..muahaha
Post a Comment