~Jom turun berat badan cara jimat, selamat & mudah!~

Monday, March 9, 2009

>>Pasta Carbonara<<


Nyam..nyam..inile satu2nye favret makanan omputih aku..Pasta..Nama pasta ni Pasta Carbonara a.k.a Pasta Sos Putih..aku tetiba lak teringin nak makan pasta..last aku makan masa ber'kokok' dgn mak-mak ayam lain kat RED BOX hari tu..terus terkesima nak makan pasta lagi..jadi aku pun buat le lebih sikit bagi kat jiran2..hehe..bertuahkan jadi jiran aku kahhhhhhhh..kuikuikui..aku pakai Prego (Carbonara); Campbell's je..sedap sos dia..then aku add dgn resepi aku sendiri..

Bahan2nye:
- Spaggeti/Marcaroni/Fusilli
(Aku suka pakai fussili sbb menarik sikit..hehe)
**Rebus hingga masak**

Bahan Sos:
- Bawang putih (cincang)
- Bawang Besar (cincang)
- Satu sudu teh butter (tumis)
- Cendawan Butang (dlm tin; hiris halus)
- Sosej (hiris)
- Satu cawan air
- Parmesan Cheese (ikut citarasa)
- Carbonara Mushroom Pasta (Prego; Campbell's)


Cara2nya:
Tumis bawang dgn butter hingga naik bau & kekuningan. Masukkan hirisan cendawan & sosej. Sebatikan hingga masak. Masukkan sos pasta. Gaul sebati. Masukkan air sedikit demi sedikit mengikut kesesuaian anda. Nak pekat ke nak cair ke sebab sos ni pekat so better letak air sikit. Lepas tu kalau rasa x ok tambah le perasa ikut tekak hehe..then tuang soso atas pasta tadi taburkan dgn Parmesan Cheese..nyaammmm..sure naik 1 kg..hehehe..peduli laaa asal makan & sihat..aminnn..

4 comments:

kirana-ummikmal said...

huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..
nanti pas pantang ..aku nk g umah ko nk request soto dan ini juga pasta...
uhukkkkkkkkkkkkk!!~

ai said...

aku nak jadik jiran kau le her!! ;P

~kau diTAG! ni ler first time aku ngeTAG org. BUAT TAU!! huh..

~aku baca belog kau ni, berjoget2 bontot aku dgr poco2..keh keh

Mama Herda said...

>>k.kir<< kahhhhhhh..lantak ko laaa k.kir..suka ati ko le nk request ape..aku bg cannn..hehehe..yang penting ko makan smpi abis..kahhhh..ko dtg to nanti..

>>k.ai<< ko nk jd jiran aku??!!! aku nak bayangkan ni..nak bayangkan...hahahaha..makin gedik leeee..kahhh..aku suke kene tag hehe..aku saje letak lagu poco2 tu..aku tau ko mesti x senang duduknyee..

elly said...

ahhhhhhhhh sedapnyeeeeeee nak buat jugak! kahhhhh