~Jom turun berat badan cara jimat, selamat & mudah!~

Thursday, July 2, 2009

>>Her..bis ko cmne?<<


Haaa inilah persoalan yg diungkit..hehe..ok laa meh le aku cite perkembangan terbaru..sebenarnyee aku dh stop kedai aku...jgn terkejut aku bukan give-up tapi aku melepaskannya dgn hati terbuka supaya aku tenang selepas ni..aku x berhenti niaga tapi aku buka tempat lain..aku buka stall aje sewa tapak kt kedai org..so aku rs lebih selamat..kenapa???..ok..dlm masa dua bulan aku buka kedai..perbelanjaan utk kedai tu membebankan aku..mmg untuk berniaga org kata 6 bulan merupakan permulaan yang perit..tapi buat apa teruskn untuk bertahan selama 6 bulan kalau x mampu untuk tanggung perbelanjaan jika perniagaa yg di jalankan x dapat menampung semua..aku x malu untuk cerita semua ni..buat apa aku nk malu..ini merupakan impian aku..dan Alhamdulillah ini merupakan pengajaran aku..aku bersyukur sbb walaupun aku berniaga kedai hanya dlm ms 2 bulan tp aku dh cukup dpt pengalaman yg sepatutnya aku buat..kenapa aku stop..ok..kedai tu sebenarnya under majlis daerah dan aku glad sbb kedai tu sewa rendah RM210 je..murahkan..tapi disbbkn faktor kedai tu tersembunyi sikit menyebabkan ramai org tak tahu walaupun promotion telah di buat..dan parking pun x banyak..Alhamdulillah..aku buat nasi ayam, makin lama makin org tau dan feedback dr org pun menyenangkan aku..cuma memakan masa yg lama..aku tamak??? tak bukan aku tamak..tp aku rs memakan ms yg lama utk mengekalkan perbelanjaan yg stabil kt situ..kedai sebelah aku kt situ mengambil masa 3 tahun untuk stabil..jd lebih baik aku stop kedai dan aku just sewa tapak kedai org aje..letak stall & buat nasi ayam..tak yah byr pekerja..perbelanjaan x byk..just byr sewa aje..apa yg blh aku kongsi ok ni purata perbelanjaan aku..maybe blh jadi panduan..

Purata perbelanjaan Kedai (sebulan)
Sewa Kedai = RM210
Sewa Dapur dan display = RM150
Gaji Pekerja (sorang) = RM 600 (sebulan) ; RM25 sehari/6 hari bekerja
Bil Eletrik = RM130
Bil Air = RM30
Modal bulanan = +- RM500

TOTAL PURATA = RM162o

So..purata pendapatan aku sehari dalam RM50 shj sehari..kdg2 x sampai RM50 pun..so dlm sebulan aku hnya blh dapat RM1200 shj..bayangkan kdg aku xleh dpt smpi mcm ni..so better aku stop kedai shj..dari aku teruskn..dan menggangu saving aku..jadi aku fikir lagi..cmne aku nk truskn..aku ambik keputusan..lebih baik aku niaga stall aje sewa tapak kt kedai org..aku pun buat kiraan..


Purata Belanja Bulanan (Stall):-

Sewa Tapak = RM300 (termasuk bil api+air)
Modal Bulanan = RM500
Sewa Stall = RM60

Total Belanja Bulanan= +- RM860

Purata Pendapatan Bulanan:-

Nasi Ayam RM4 X 24org (3 ekor ayam) = RM96 (sehari)
= RM2304 (sebulan/ahad cuti)

So dlm sebulan purata untung bersih INSYALLAH

RM2304-RM860 = RM1444


kalau aku dapat maintainkan pendapatan aku setiap bulan mcm ni..insyaAllah dlm masa 7-9 bulan aku dpt return balik modal permulaan aku..
So aku ambik keputusan lebih baik aku sewa stall aje...brg2 kedai yg ada aku simpan..insyaAllah ada rezeki mn tau aku leh buka kedai lagi nanti..so x yh beli brg lagi..

So ini pendapat aku bila nk start niaga
1) Planning
2) Lokasi tempat mesti baikkk punyaaaa
(kdg2 tempat x ok pun org datang punyeee asal mulut mesti rajin cerita)
3) Makan mesti sedap
4) Harga berpatutan
5) Promosi
6) Otak mesti gerak
7) Jangan Malas & Give-up
dan yang paling penting sekali
Ingat Allah, Doa, Usaha dan tawakal..

Terima kasih pada teman2 yang bagi sokongan, doa kalian aku amat berterima kasih..Alhamdulillah..aku akan teruskan niat aku nak berniaga..ini cita-cita aku..aku tak malu untuk berkongsi cerita..aku doakan korang pun berjaya dalam bidang yg korang ceburi..tak kira korang surirumah ke..keje ke..pengorbanan sebagai isteri & ibu amat bermakna..WE ARE STRONG ENOUGH TO MAKE AOTHERS FEEL STRONG!! KEEP IT UP..BE TOUGH..KEEP OUR LOVE DEEP INTO OUR HEART..THINK ALLAH..
bak kata dialog dlm drama 'Nur Kasih'
Dialog suami :- "Isteri orang ada intan berlian..tapi isteri abang..."
Dialog isteri:- "isteri abang...ada abang...."

Tanamkan semangat..cita-cita..tenangkan hati & jiwa..kita adalah ibu & isteri yang terbaik untuk suami dan anak2 kita...






15 comments:

MUMMY ILA said...

huh..bisnes ni mmg perlukan modal ygbyk & strategik yg bagus/
takper her..ada la rezeki di tempat lain. teruskan impian ko

fazilzura said...

Her..

apa2 yg ko wat aku tetap sokong ko dr belakang ..

sebenaranye meniga mmg lg untung..
hrp2 leps ni murah rezeki ko ok

FaizAmYAirieL said...

bagus planning ko..btol jgk tu..kite meniage ni nak untung towl x...di mane2 pon ade rezeki..smg ko berjaye k

el said...

biasalah tu her
nama pun bis..ada untung ada rugi..
aku tau ko kuat smgt...
teruskan ok..

nasz said...

BIASA LA BIZ MMG GITU, ADE MASA UNTUNG ADA MASA RUGI. TGK PD REZEKI KAN

Bed said...

her..from experience family aku yg jump to 'bsness world' ni mcm tulah...satu je aku nak pesan....ko kena tough!!!mmg org kata merangkak tapi kemudian hari insyallah pulangan nya ada....byk dah kita dok nampak...makcik yg jual tepi jalan pun boleh dpt RM 1OO sehari.....ada pulak tu yg buat mcm2...jual ni jual tu....itu belum sentuh bab dengki-mendengki!!!takleh tgk org lain maju....takpe usaha lagi beb....

Dayah said...

Her..apa jua yg hang buat, aku pasti menyokong dari belakang..teruskn usaha

-wijd-

suhida said...

her..chaiyuk chaiyuk...takpe,maybe rezeki lain kali lak..

*MaMa HeRdA* said...

Mekasih teman-teman..aku x kan give-up!!! Hidup UMNO eh salah hahahahaha..Hidup mommies...

ppb_ppkp said...

chaiyokk her...aku tau ko boleh lakukan...insyallah..pelan2 k

KiRaNa @ uMMiKMaL&iRFaN said...

aderh...hahahaha aku nak gelak dulu tang idup UMNO tu...caiyuk....

her...
aku dah rase mcm mane ko rase...
nak meniaga bukan kena pikir untung sementara shj...sbb meniaga ni kalo boleh kita nak sampai bila2...

ko baru niaga her..alhamdulillah ko amik jalan terbaik...untuk kecikkan dulu skop meniaga ko...sementara nak memikirkan alternatif lain tuk cari tempat dan pasaran baru...

aku ni dah berniaga 3 thn lebih...turun naik tuh..usah citer lah...kekadang pernah expenses lebih dari revenue...!!

air mata??? bantal je tau basahnye mcm mane...(sbb nangis pun selalaunye waktu malam2..dah nk tidur...kenangkan hutang piutang..nak bg anak2 mkn..) huhuhu...

mcm keadaaan akau skrg...bisnesd memang teruk sgt...bukan lah xde lgsung..ade..cuma kalo untuk saving masa depan mmg xde...sbb tu cari alternatif lain..spt bekerja...bukan lah bila dah nak kerja..takmo berniaga...nak lagi..
aliran darah ni tetap ade nak meniaga..sbb dah mmg minat....
jadi perlukan transformasi sblom cita2 sebenar nak dilaksanakan...

ape2 pun...aku doakan ko kawan2 lain dan aku akan melalui hari2 yg terbaik sbg seorang isteri dan ibu.....

bak kata dialog tuh...biarlah xde intan berlian....kita tetap ade suami dan anak2...

strawberi @ mamadira said...

semoga ko tabah dan kuat utk meniaga ni..
thanks ye kongsi citer ni...
sungguh bagi inspirasi kat aku yg nak meniaga ni..
aku pun nak meniaga gak...tp belum mula lagi..

strawberi @ mamadira said...
This comment has been removed by the author.
ai said...

OOOOOOOOOOO...camtu rupanya! Takpe la her, kalau kau rasa jalan sekarang lebih selamat + menguntungkan..baik buat je. Tp aku tau kau kuat semangat. Aku niaga ni pon atas semangat yg kau bagi kat aku jugak. Aku doakan yg terbaik utk kau..mudah-mudahan akan sukses..Insyaallah.

PPUNT said...

jgn give up...
u're iron lady..

stall baru kat mana?
nanti kami pi sana makan ramai2